marți

16 aprilie, 2024

21 octombrie, 2020

Pentru că dezvoltarea pieței de capital este este un obiectiv central al agendei AmCham, organizația a salutat promovarea României la statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell și a subliniat că aceasta reprezintă un semnal pozitiv pentru investitori și un imbold pentru continuarea reformelor.

Măsurile necesare dezvoltării sustenabile a pieței de capital ar trebui să urmeze direcții precum creșterea lichidității și stimularea segmentului de obligațiuni corporative. Pentru o bună funcționare, investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) au nevoie de predictibilitate legislativă, de un cadru de reglementare solid și o infrastructură eficientă. Pentru promovarea pieței de capital sunt totodată esențiale accesul la informații și educația financiară a investitorilor, susțin reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România.

Calificarea României pentru statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, după o perioadă de trei ani de monitorizare, confirmă eliminarea unor bariere și progresul înregistrat în ceea ce privește calitatea infrastructurii de tranzacționare și a cadrului de reglementare aferent.


AmCham România susține cu prioritate demersurile care contribuie la creșterea fluxului de investiții în România, inclusiv prin promovarea pieței de capital. Promovarea de către FTSE Russell este o notă mare acordată nu doar Bursei de Valori București, ci și României, dar și o încurajare ca toate părțile implicate până acum în transformarea acestui obiectiv în realitate să continue colaborarea lor la fel de necesară și după acest moment mult așteptat. Trecerea la statutul de piață emergentă care deschide României accesul la fluxuri investiționale semnificativ mai mari și ne permite să jucăm într-o ligă superioară. Acest lucru vine într-un context economic global marcat de provocări, ceea ce nu poate fi decât un semnal pozitiv pentru investitorii prezenți și potențiali și este de așteptat să aibă un efect multiplicator în economie”, a declarat Ionuț Simion, președinte AmCham România. 

Menținerea României în categoria țărilor recomandate pentru investiții – o prioritate a politicii economice

Promovarea pieței de capital în septembrie 2020 obligă la continuarea reformelor necesare pentru a menține calificativele și încrederea acordată susțin reprezentanții AmCham România. Cele mai importante direcții de dezvoltare sunt creșterea lichidității și stimularea segmentului de obligațiuni corporative.  Concomitent, pentru o bună funcționare, investitorii pe piața de capital au nevoie de predictibilitate legislativă, de un cadru de reglementare solid și o infrastructură eficientă.

Promovarea României la statul de piață emergentă de către FTSE Russell este dovada că prin parteneriat și conlucrare putem obține rezultate benefice pentru economie în ansamblu. Totodată,  ne responsabilizează să rămânem cu toții angajați în susținerea obiectivelor imediat următoare precum promovarea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă și în indicii MSCI. Pe termen mediu, în viziunea AmCham, obiectivul pentru dezvoltarea pieței de capital este îndeplinirea următorului nivel de performanță necesar pentru încadrarea în categoria piețelor emergente primare, și în final calificarea pentru statutul de piață dezvoltată. În acest sens, vom susține ferm nevoia de listare a companiilor de stat, care pe lângă beneficiile la nivelul atragerii de investiții va crea cadrul pentru consolidarea guvernanței corporative”, a declarat Cristian Agalopol, Președintele Grupul de Lucru AmCham dedicat Pieței de Capital

Pentru dezvoltarea pieței de capital AmCham România face apel la implicarea autorităților pentru a defini o viziune clară pentru parcursul viitor și pentru a face din piața de capital o prioritate națională, o abordare necesară pentru ca aceasta să devină o alternativă viabilă pentru diversificarea surselor de finanțare în economie.


O piață de capital funcțională facilitează exploatarea eficientă a potențialului de creștere al unei țări, prin cuplarea oportunităților de investiții cu capitalul care le poate susține. Piața de capital îndeplinește mai multe roluri esențiale:

  • Creează conexiunea între cei care au nevoie de capital și cei care au în exces, ajutând astfel la finanțarea economiei reale;
  • Promovează economisirea și investițiile pe termen lung, care se traduce într- o creștere a productivității investițiilor, a numărului de locuri de muncă și a dezvoltării economiei, permițând în același timp reducerea ecartului de venituri între micii investitori și cei mari.
  • Facilitează alocarea eficientă a resurselor. În plus, companiile listate au cerințe sporite de guvernanță și transparență, ceea ce beneficiază investitorilor și ridică standardele în piață, inclusiv pentru companiile nelistate.
  • Poate ajuta la finanțarea marilor proiecte de infrastructură, inclusiv prin parteneriate public-private.

Măsuri recomandate de AmCham România pentru dezvoltarea în continuare a pieței de capital:

  • Creșterea lichidității, deopotrivă o condiție și o consecință a unei piețe de capital dezvoltate

În țările din fostul bloc comunist, care nu au avut o tradiție în mari companii private, cea mai rapidă cale de rezolvare a acestui impediment a fost listarea companiilor de stat. În România, acest proces trebuie continuat prin listarea pachetelor minoritare pe care le deține statul, ceea ce ar aduce mai multe beneficii precum creșterea veniturilor la bugetul de stat, atragerea de noi investitori pe bursă, restabilirea încrederii prin respectarea criteriilor de guvernanță corporativă și consolidarea statului de piață emergentă.

  • Stimularea segmentului de obligațiuni corporative

Un alt segment al pieței cu impact mare în economie este segmentul de obligațiuni corporative. Prin emisiunea de obligațiuni companiile pot finanța investiții vitale și se pot dezvolta în continuare, mai ales în era tehnologiei în care multe companii nu au active tangibile. Pentru a încuraja acest proces, este nevoie de debirocratizare și de simplificarea cerințelor de admitere, precum și de punerea pe nivel de egalitate a obligațiunilor corporative cu cele de stat din punct de vedere fiscal.

  • Predictibilitate legislativă pentru investitori

Este nevoie de predictibilitate legislativă pentru investitori, și de asigurarea eficace că politicile economice sunt sustenabile și nu vor genera sau accentua derapaje macro-economice. În ultimul deceniu, România a arătat o predilecție către politici bugetare laxe, care au fost ponderate de un management echilibrat al politicii monetare și de o creștere economică solidă. Pe măsură ce criza economică se instalează politica monetară va trebui să se concentreze pe alte obiective care privesc sustenabilitatea activității economice și susținerea lichidității piețelor astfel încât gestionarea responsabilă a politicii fiscal-bugetare devine esențială pentru sustenabilitatea finanțelor publice.

  • Accesul la informații

Accesul la informații, determinant pentru nivelul de încredere al investitorilor în modul de funcționare al pieței, s-a îmbunătățit constant în ultimul deceniu, un rol important jucându-l și trecerea la standardele internaționale de raportare financiară.

  • Modernizarea cadrului de reglementare și armonizarea cu directivele europene

Cadrul de reglementare în România, deși în general aliniat cu cel european în mare parte, nu a fost suficient de adaptat cerințelor pieței. Directivele europene au fost implementate cu întârziere, uneori cu cerințe suplimentare care nu sunt suficient explicate, legislația privind anumite tipuri de produse este veche, neclară și de cele mai multe ori neaplicabilă.

Este nevoie de modernizarea și flexibilizarea cadrului de reglementare pentru a permite atât protecția investitorilor cât și adaptarea la realitățile pieței.

  • Infrastructură de piață eficientă

În ultima perioadă, se fac eforturi din partea Bursei de Valori și a celorlalte instituții implicate pentru digitalizare și pentru îmbunătățirea condițiilor de piață (acces la materiale de cercetare, condiții de lichiditate). Acestea sunt inițiative bune și trebuie susținute.

De asemenea, într-o piață eficiență, trebuie să existe un număr mare de intermediari (piață monopolistică). Odată cu introducerea reglementărilor MiFID II, numărul de intermediari pe piața de capital din România a scăzut, dar pe măsura creșterii lichidității, acesta ar trebui să crească din nou.

  • Educația financiară a investitorilor

Lipsa cunoștințelor de bază privind instrumentele financiare de pe piața de capital împinge economiile românilor spre depozitele bancare sau chiar spre “saltea“. Este nevoie de mai mult efort în zona de educare a investitorilor, precum și de programe de educație financiară a populației, un capitol în care România înregistrează decalaje mari față de media europeană.  Există deja multe programe de educație financiară, ele ar putea fi reunite sub platforma Ministerului de Finanțe sau Ministerului Educației Naționale, și dezvoltate la o scară largă.

***

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste  25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

În prezent, cele peste 450 de companii americane, multinaționale și românești membre ale comunității AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de capital și servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat,  Energie, Educație, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piața Muncii, Sănătate,  Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Real-Estate și Turism.

AmCham Romania promovează în dialogul cu Guvernul și autoritățile centrale priorități și propuneri de politici și măsuri economice care să contribuie la creșterea sustenabilă a economiei, la consolidarea avantajelor competitive care să facă Romania atractivă pentru investițiile necesare pentru susținerea obiectului final de prosperitate pentru Romania și pentru români. 

Asigurarea unui climat investițional atractiv ocupă un loc central între prioritățile strategice ale agendei AmCham, alături de dezvoltarea antreprenoriatului, buna guvernare, transformarea digitală, o piață a muncii flexibilă, adaptătă noilor realități economice și de o politică fiscală modernă și vizionară.

Vă invităm să urmăriți activitatea AmCham Romania la www.amcham.ro și pe platformele de social media @AmCham Romania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: