Cea mai mare economie a UE se îndreaptă către un viitor sumbru, companiile fiind mai pesimiste decât în perioada de vârf a pandemiei, potrivit unei analize realizate de Comisia Europeană și obținută de Euractiv.
Documentul analizează modul în care este afectată economia europeană de actuala criză energetică.
În ceea ce privește Germania, analiza subliniază că industriile consumatoare de energie, inclusiv puternicele industrii auto și chimice ale țării, sunt puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.
Lideri de piață precum BASF, BMW și Volkswagen au anunțat deja relocari și investiții în străinătate.
Lucrarea analizează, în special, tendințele prețurilor care au un impact devastator asupra investițiilor Germaniei în transformarea verde și digitală, în ciuda promisiunilor guvernului ca 80% din mixul de electricitate al țării va proveni din surse regenerabile până în 2030.
„Evoluția prețurilor forțează aproximativ 40% dintre companii să amâne investițiile privind transformarea verde și digitală. Și aproape una din patru companii ia în considerare (sau este deja în proces de) relocarea activității, producției sau a locurilor de muncă în străinătate”, se arată în document.
Pe lângă turbulențele create de creșterea prețurilor, documentul Comisiei indică, de asemenea, o concurență în creștere din China și SUA. Legea SUA pentru Reducerea Inflației (IRA) și politica industrială a Chinei de investiții în energia solară prezintă un dezavantaj competitiv semnificativ pentru UE.
De cealaltă parte, industria germană nu este convinsă de răspunsul UE, respectiv Planul Industrial Verde și un eventual Fond european de suveranitate prin are să se finanțeze investiții în tehnologii verzi.
Deși măsura urmărește să stimuleze competitivitatea industriei naționale pe termen mediu, statele UE nu sunt de acord cu privire la modul de finanțare al noului fond, respectiv emiterea de noi datorii comune.
***