vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2020

Analiştii  CFA® România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,9400 lei/euro,  dar rata inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (până în martie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,67%, potrivit estimărilor din raportul lunar publicat miercuri.

85% dintre analiștii participanți la sondajul realizat de Asociaţia CFA® România anticipează deprecierea leului

„Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8626, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9400”, spune raportul CFA România.


Banca Națională a României a decis vineri seara să înceapă, în premieră, o campanie de achiziție de titluri de stat pentru a pompa lichidități în lei în sistemul bancar, ceea ce va spori presiuniel de depreciere a monedei naționale.

(Citiți și: „Analiștii, despre QE à la BNR: Banca Naţională va cumpăra de titluri de stat, cât timp „mai este loc” pentru deprecierea leului”)

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%

Indicatorul de Încredere Macroeconomică

Indicatorul de Încredere Macroeconomică construit de a scăzut cu 15,1 puncte, în luna februarie 2020 faţă de luna anterioară,  până la valoarea de 48,6 puncte, dar rămâne superior nivelului din aceeaşi lună a anului anterior, la limită, cu 14,1 puncte mai mare.

Cele două componente ale indicelui au avut urnmătoarele contribuţii:

  • Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 2,4 puncte, faţă de inauarie, până la valoarea de 70,7 puncte şi este ăncă superiro celui din februarie 2019 cu 23,2 puncte.
  • Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 21,5 puncte față de ianuarie, până la valoarea de 37,5 puncte și este puțin peste cel din februarie 2019, cu 9,6 puncte.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

CFA România are peste 248 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: