marți

19 martie, 2024

17 septembrie, 2019

Grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților. ”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus marți minsitrul Justiției, Ana Birchall (foto).

Raportul final va fi făcut public în următoarele două luni.

Declarația integrală a ministrului Birchall:


Din punctul de vedere al ministrului Justiției și al Ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial, la nivelul Ministerului Justiției, coordonat direct de către ministrul Justiției, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am cerut puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, cât și a asociațiilor profesionale, și această analiză a cuprins recomandările GRECO, MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă.

După cum știți, în această perioadă, se redactează următorul raport MCV, eu vineri am fost și am avut discuții tehnice la Bruxelles.

Vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper eu, în maximum două saptămâni.

Vă spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. 


Secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați a fost înființată printr-un amendament adus de coaliția PSD – ALDE Legii 304 privind organizarea sistemului judiciar.

Conformitatea acestei secții cu legislația europeană este discutată acum la Curtea de Justiție a UE, la solicitarea unor asociații de magistrați care consideră că structura poate fi folosită ca instrument de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Comisia Europeană a trimis deja la CJUE punctul său de vedere în care precizează că înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană. Concret, este vorba despre articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.

Practic, CE consideră că Secţia Specială nu prezintă suficiente garanţii de independenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: