marți

19 martie, 2024

17 iulie, 2018

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a justificat planul Guvernului de amnistie fiscală cu o argumentul că aceasta ar face parte din programul de guvernare al coaliţiei majoritare.

„Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare, în sensul în care se vorbeşte, la capitolul „întreprinderi mici şi mijlocii”, despre restartarea mediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă”, a declarat Darius Vâlcov luni seara, la Antena 1.

În fapt, programul de guvernare explică altfel „restartarea mediului de afaceri”:


„Prin introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel încât toate companiile să aibă asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fără a exista teama că anumite greșeli din trecut vor mai putea apăsa asupra activității ulterioare”.

„În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşedintele Dragnea, da (este vorba de amnistie fiscală, n.r.), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi, mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele”, a decarat Darius Vâlcov, coordonator al programului de guvernare al PSD.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă a mai justificat măsura cu faptul că nu s-ar mai putea recupera cea mai mare parte din datoriile fiscale ale companiilor şi ale persoanelor fizice, care se ridică la 98 de miliarde de lei.

„Recuperăm sub 500 de milioane. 84% sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie vecehe de 7-8 ani de zile”, a spus Darius Vâlcov.


Darius Vâlcov s-a declarat adversarul dezbaterii publice a problemei:

„Este de analizat dacă trebuIe să se facă (amnistia fiscală -n.r.). Trebuie să existe o dezbatere şi, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute aşa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise”, a declarat oficialul.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declarase încă de vineri că Ministerul Finanţelor lucrează în prezent la un mecanism de amnistia fiscală, care ar fi gândit ca un stimulent pentru economia românească.

Precedentul

Cel mai recent precedent al unei amnistii fiscale s-a produs acum trei ani, când portofoliul MFP era ocupat tot de Eugen Teodorovici.

Atunci a fost adoptată o lege care prevedea:

  • anularea obligaţiilor fiscale a salariaţiilor care au primit indemnizaţii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii
  • persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi au fost obligate să plătească contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.
  • persoanele fizice autorizate care au depăşit plafonul de venituri şi trebuia să se declare ca plătitor de TVA.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: