fbpx

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: Nu credem că premierul vrea să pice. Autonomie ca în Tirolul de Sud. Despre modelul propus de USL: e chiar mai prost decât al PDL

de Razvan Diaconu 12.6.2011

Deputatul UDMR Edler András György, secretar al Comisiei de administraţie publică, a declarat, duminică, pentru cursdeguevrnare.ro, că va vota o moţiune de cenzură prin care Guvernul Emil Boc să cadă, dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru proiectul PDL de regionalizare, pe baza actualelor 8 regiuni de dezvoltare.

Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, ne-a declarat deputatul de Covasna.

Întrebat dacă va vota pentru moţiunea de cenzură anunţată deja de Opoziţie, el a răspuns: ”Exact, corect. Dar eu cred că şi partenerul nostru de coaliţie vrea până la urmă să meargă bine lucrurile şi atunci sigur că vor mai urma discuţii şi se va găsi o soluţie de compromis. Nu cred că primul-ministru vrea prin această măsură să pice. Şi nici n-ar fi bine acum”, a avertizat Edler.

El s-a declarat, însă, şi împotriva proiectului USL de reorganizare administrativă, pe care îl consideră mai slab decât cel al PDL, pentru că introduce o nouă structură adminstrativă, pe lângă judeţe.

”Indiferent de ce regiuni se vor forma, dacă vor fi regiuni, judeţele trebuie să dispară. Ar fi o risipă de bani şi de oameni şi o birocraţie şi mai mare, dacă punem peste judeţe încă un organism de conducere. Dacă am compara cele două variante (PDL şi USL, n.r.), ar fi mai slab decât al PDL, din acest punct de vedere. Dacă facem regiuni, atunci va trebui să avem o singură conducere pentru regiunea respectivă, iar în rest să lăsăm consiliile locale şi primăriile să reprezinte teritoriul”, a comentat secretarul Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor.

De asemenea, secretarul comisiei de specialitate a avansat un model de regionalizare în care judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să formeze o singură regiune, iar o altă regiune sau chiar până la două regiuni să fie formate din judeţele Bihor, Arad, Sălaj, Maramureş.

Oricum, judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să meargă împreună. Acum, în ce formă se va reuşi acest lucru, încă nu ştiu, dar acesta este principiul. Pe de altă parte judeţele Bihor, Arad, Sălajul, Maramureş ar trebui să meargă împreună. Să fie separate două sau trei regiuni de dezvoltare”, a sus el.

Deputatul UDMR a argumentat soluţia formării unei regiuni din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, dar separată de judeţele Braşov, Alba şi Sibiu (cum propune PDL) prin faptul că primele trei sunt mai puţin dezvoltate decât celelalte şi din acest motiv vor avea şanse mai mici de a atrage fonduri de echilibrare în cadrul unei regiuni cu 6 judeţe.

”Harghita, Covasna şi Mureşul sunt judeţe mai sărace. În momentul în care eu mă cuplez de exemplu cu Braşovul, care e un judeţ dezvoltat, atunci per ansamblu, pe regiunea respectivă trebuie bani mai puţini pentru că per ansamblu arată ca o regiune mai dezvoltată. Până acum au venit bani în aceste regiuni de dezvoltare, iar zonele care au fost mai dezvoltate s-au dezvoltat şi mai mult, în schimb judeţele mai sărace s-au dezvoltat mai puţin, pentru că judeţele mai bogate au avut oameni mai pregătiţi la atragerea fondurilor, au făcut lobby mai bine şi nu am ajuns nicăieri. Per ansamblu, am fost într-o regiune cum vrea PDL-ul acum şi care nu a dat rezultate”, a explicat deputatul Edler András György, secretar al Comisiei de administraţie.

 

Liderul deputaţilor UDMR: Autonomie teritorială în Harghita-Covasna-Mureş ca în Tirolul de Sud

 

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate András-Levente, a afirmat, duminică, pentru cursdeguvernare.ro, că actuala coaliţie de guvernare cu PDL nu mai poate funcţiona, dacă în viitoarea organizare administrativ-teritorială nu se va introduce un regim de autonomie teritorială pentru o regiune constituită de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

El a ar accepta planul PDL de reîmpărţire administrativă pe 8 superjudeţe, însă cu condiţia conferirii de autonomie teritorială judeţelor care corespund Ţinutului Secuiesc din Evul Mediu, după modelul regiunii Tirolul de Sud, din nordul Italiei, regiune care a aparţinut Austriei înainte de Primul Război Mondial.

Aş accepta (proiectul PDL cu cele 8 regiuni, n.r.) cu o singură condiţie – dacă pentru zona Covasna –Harghita -Mureş este un regim aşa cum există în alte state europene, de exemplu, Tirolul de Sud, de autonomie teritorială”, a spus liderul deputaţilor UDMR.

Întrebat dacă va vota pentru căderea Guvernului, dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru actualul proiect PDL de regionalizare, fără autonomia cerută de el, Mate a răspuns: ”Atunci, cred că această coaliţie nu mai poate continua. Tot ce e posibil, încă nu mă pot pronunţa”.

În context, el a lăsat loc de discuţii şi cu Opoziţia privind regionalizarea.

”Cred că ar trebui ca fiecare partid să stea la masă şi să facă o variantă care să fie acceptată şi acceptabilă de fiecare formaţiune politică. Noi am militat pentru 16 şi nu 8 judeţe şi sunt ferm convins că şi colegii mei din Covasna, Harghita şi Mureş doresc să fie o singură unitate administrativă, cu care eu pot fi solidar şi pot să-i susţin”, a mai afirmat deputatul de Cluj.

 

Liderul senatorilor UDMR: Propunerea USL privind Senatul ar fi valabilă

 

Liderul Grupului UDMR din Senat, Fekete-Szabo András-Levente, a afirmat, pentru cursdeguvernare.ro, că agreează propunerea USL de regionalizare, privind conferirea către Senat a unor atribuţii de legiferare şi reprezentare regională, în condiţiile în care încă de acum doi ani UDMR propusese acelaşi lucru.

”Legat de chestiunea cu Senatul, nu au ghicit ei, pentru că noi, UDMR, am spus de 2 ani de zile, că da, într-adevăr, trebuie separate chestiunile. Să fie Camera superioară care se ocupă de dezvoltarea regională, de politica externă, de apărare şi siguranţă naţională”, a spus Fekete-Szabo.

Referitor la viziunea USL de a păstra actualele judeţe şi de a adăuga regiuni de dezvoltare cu personalitate juridică, senatorul de Sălaj a arătat că pentru această prevedere este necesară modificarea Constituţiei, ca şi pentru cea privind atribuţiile Senatului, fapt care necesită un consens larg în Parlament.

Aceasta ar fi valabilă, dacă ar fi un consens cât de cât larg în Parlament, pentru a modifica Constituţia”, a spus senatorul UDMR, lăsând uşa deschisă negocierilor inclusiv cu Opoziţia.

Întrebat dacă va vota pentru moţiunea de cenzură, dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul PDL de regionalizare, liderul senatorilor UDMR s-a arătat foarte reţinut.

Noi, legat de această chestiune, vom lua hotărârea doar în forul nostru – Consiliul Reprezentanţilor Unionali va fi în 25 iunie şi atunci vom hotărî ce vom face. Nu ne dăm cu părerea personală şi chestiuni de genul acesta”, a încheiat Fekete-Szabo András-Levente.

Potrivit proiectului prezentat sâmbătă de USL, Senatul va avea tribuţii în organizarea şi dezvoltarea regională, politica externă şi fondurile europene.

 

Pretenţiile se vor negocia marţi

 

Poziţia UDMR faţă de regionalizare şi pretenţiile privind crearea unui judeţ maghiar vor fi negociate marţi la şedinţa săptămânală a coaliţiei. UDMR îşi va prezenta poziţia şi speră, spun surse din partid, să obţină un statut al minoritaţilor mai favorabil, în schimbul aceptării variantei PDL de reorganizare administrativă a ţării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2011

3 comentarii

 1. UDMR autonomie visează. Ponta, iar pe dinafară » subiectiv.ro
  13.6.2011, 9:41 am

  […] o restructurare a administraţiei locale. Or, cîţiva udemerişti au început să urle că ei vor autonomie ca-n Tirolul de Sud sau bagă moţiune de cenzură. Adică, mă-nţelegi, “ori ne daţi autonomie, ori ne […]

 2. Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: "Nu credem că premierul vrea să pice" | Uniunea Social Liberala
  13.6.2011, 11:14 am

  […] Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: “Nu credem că premierul vrea să pice” “Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, a declarat deputatul de Covasna, pentru cursdeguvernare.ro. […]

 3. Parlamentari ai UDMR ar vota pentru căderea lui Boc | IlNeurone Romania News
  13.6.2011, 5:51 pm

  […] “Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, a declarat deputatul de Covasna, pentru cursdeguvernare.ro. […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Deținuții au fost incluși în categoriile care au prioritate la vaccinare

Vladimir Ionescu

Odată cu lucrătorii din HoReCa, bancherii și personalul instituțiilor și unităților care lucrează cu publicul, și deținuții au fost incluși printre categoriile care au prioritate… Mai mult

Europa

Weekendul protestelor în Rusia – Demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și anti-Putin

Iulian Soare

Susținătorii lideruui opoziției ruse Alexei Navalnîi (foto), acum în închisoare, protestează pe străzile Moscovei și alealtor orașe, pentru eliberarea opozantului rus și împotriva lui Vladimir… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a cerut o analiză a extremismului din SUA după asaltul asupra Capitoliului

Iulian Soare

Preşedintele american Joe Biden a cerut vineri echipei sale să realizeze „o analiză exhaustivă a ameninţărilor” pe care le reprezintă extremismul violent la nivel intern… Mai mult

Europa

Ombudsmanul UE investighează Comisia Europeană privind contractarea vaccinurilor anti-COVID-19

Adrian N Ionescu

Ombudsmanul european a anunţat vineri lansarea unei investigaţii în legătură cu regimul de secret în care Comisia Europeană abordează contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID-19.… Mai mult

Stiri

Curtea Constituținală critică modul de legiferare „defectuos” a punctului de pensie, forțată de PSD anul trecut

Vladimir Ionescu

Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie,… Mai mult

Europa

27 de ani de închisoare pentru românul implicat în moartea imigranților vietnamezi sufocați într-un camion frigorific în 2019

Vladimir Ionescu

La 27 de ani de închisoare a fost condamnat Gheorghe Nica (43 de ani), implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, sufocați într-un camion… Mai mult

Europa

Noua administrație Biden pune presiune pe Germania să oprească North Stream 2

Iulian Soare

Noua administrație americană este la fel de vehementă ca cea veche împotriva construcției conductei Nord Stream 2, proiectul reprezentând un obstacol în relația Washington-Berlin. Într-o… Mai mult