fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

Europa

Economia viitorului iminent și finanțarea ei: Polonia, Ungaria şi Cehia sunt între primii 10 emitenţi de „obligaţiuni verzi”. România nu e deloc

Cehia, Polonia și Ungaria sunt deja pe piaţa „obligaţiunilor verzi”, prin care au atras finanţări de aproape 5 miliarde de euro, pentru proiecte cu efecte… Mai mult

22.06.2020

Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: Nu credem că premierul vrea să pice. Autonomie ca în Tirolul de Sud. Despre modelul propus de USL: e chiar mai prost decât al PDL

de Razvan Diaconu 12.6.2011

Deputatul UDMR Edler András György, secretar al Comisiei de administraţie publică, a declarat, duminică, pentru cursdeguevrnare.ro, că va vota o moţiune de cenzură prin care Guvernul Emil Boc să cadă, dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru proiectul PDL de regionalizare, pe baza actualelor 8 regiuni de dezvoltare.

Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, ne-a declarat deputatul de Covasna.

Întrebat dacă va vota pentru moţiunea de cenzură anunţată deja de Opoziţie, el a răspuns: ”Exact, corect. Dar eu cred că şi partenerul nostru de coaliţie vrea până la urmă să meargă bine lucrurile şi atunci sigur că vor mai urma discuţii şi se va găsi o soluţie de compromis. Nu cred că primul-ministru vrea prin această măsură să pice. Şi nici n-ar fi bine acum”, a avertizat Edler.

El s-a declarat, însă, şi împotriva proiectului USL de reorganizare administrativă, pe care îl consideră mai slab decât cel al PDL, pentru că introduce o nouă structură adminstrativă, pe lângă judeţe.

”Indiferent de ce regiuni se vor forma, dacă vor fi regiuni, judeţele trebuie să dispară. Ar fi o risipă de bani şi de oameni şi o birocraţie şi mai mare, dacă punem peste judeţe încă un organism de conducere. Dacă am compara cele două variante (PDL şi USL, n.r.), ar fi mai slab decât al PDL, din acest punct de vedere. Dacă facem regiuni, atunci va trebui să avem o singură conducere pentru regiunea respectivă, iar în rest să lăsăm consiliile locale şi primăriile să reprezinte teritoriul”, a comentat secretarul Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor.

De asemenea, secretarul comisiei de specialitate a avansat un model de regionalizare în care judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să formeze o singură regiune, iar o altă regiune sau chiar până la două regiuni să fie formate din judeţele Bihor, Arad, Sălaj, Maramureş.

Oricum, judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să meargă împreună. Acum, în ce formă se va reuşi acest lucru, încă nu ştiu, dar acesta este principiul. Pe de altă parte judeţele Bihor, Arad, Sălajul, Maramureş ar trebui să meargă împreună. Să fie separate două sau trei regiuni de dezvoltare”, a sus el.

Deputatul UDMR a argumentat soluţia formării unei regiuni din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, dar separată de judeţele Braşov, Alba şi Sibiu (cum propune PDL) prin faptul că primele trei sunt mai puţin dezvoltate decât celelalte şi din acest motiv vor avea şanse mai mici de a atrage fonduri de echilibrare în cadrul unei regiuni cu 6 judeţe.

”Harghita, Covasna şi Mureşul sunt judeţe mai sărace. În momentul în care eu mă cuplez de exemplu cu Braşovul, care e un judeţ dezvoltat, atunci per ansamblu, pe regiunea respectivă trebuie bani mai puţini pentru că per ansamblu arată ca o regiune mai dezvoltată. Până acum au venit bani în aceste regiuni de dezvoltare, iar zonele care au fost mai dezvoltate s-au dezvoltat şi mai mult, în schimb judeţele mai sărace s-au dezvoltat mai puţin, pentru că judeţele mai bogate au avut oameni mai pregătiţi la atragerea fondurilor, au făcut lobby mai bine şi nu am ajuns nicăieri. Per ansamblu, am fost într-o regiune cum vrea PDL-ul acum şi care nu a dat rezultate”, a explicat deputatul Edler András György, secretar al Comisiei de administraţie.

 

Liderul deputaţilor UDMR: Autonomie teritorială în Harghita-Covasna-Mureş ca în Tirolul de Sud

 

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate András-Levente, a afirmat, duminică, pentru cursdeguvernare.ro, că actuala coaliţie de guvernare cu PDL nu mai poate funcţiona, dacă în viitoarea organizare administrativ-teritorială nu se va introduce un regim de autonomie teritorială pentru o regiune constituită de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

El a ar accepta planul PDL de reîmpărţire administrativă pe 8 superjudeţe, însă cu condiţia conferirii de autonomie teritorială judeţelor care corespund Ţinutului Secuiesc din Evul Mediu, după modelul regiunii Tirolul de Sud, din nordul Italiei, regiune care a aparţinut Austriei înainte de Primul Război Mondial.

Aş accepta (proiectul PDL cu cele 8 regiuni, n.r.) cu o singură condiţie – dacă pentru zona Covasna –Harghita -Mureş este un regim aşa cum există în alte state europene, de exemplu, Tirolul de Sud, de autonomie teritorială”, a spus liderul deputaţilor UDMR.

Întrebat dacă va vota pentru căderea Guvernului, dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru actualul proiect PDL de regionalizare, fără autonomia cerută de el, Mate a răspuns: ”Atunci, cred că această coaliţie nu mai poate continua. Tot ce e posibil, încă nu mă pot pronunţa”.

În context, el a lăsat loc de discuţii şi cu Opoziţia privind regionalizarea.

”Cred că ar trebui ca fiecare partid să stea la masă şi să facă o variantă care să fie acceptată şi acceptabilă de fiecare formaţiune politică. Noi am militat pentru 16 şi nu 8 judeţe şi sunt ferm convins că şi colegii mei din Covasna, Harghita şi Mureş doresc să fie o singură unitate administrativă, cu care eu pot fi solidar şi pot să-i susţin”, a mai afirmat deputatul de Cluj.

 

Liderul senatorilor UDMR: Propunerea USL privind Senatul ar fi valabilă

 

Liderul Grupului UDMR din Senat, Fekete-Szabo András-Levente, a afirmat, pentru cursdeguvernare.ro, că agreează propunerea USL de regionalizare, privind conferirea către Senat a unor atribuţii de legiferare şi reprezentare regională, în condiţiile în care încă de acum doi ani UDMR propusese acelaşi lucru.

”Legat de chestiunea cu Senatul, nu au ghicit ei, pentru că noi, UDMR, am spus de 2 ani de zile, că da, într-adevăr, trebuie separate chestiunile. Să fie Camera superioară care se ocupă de dezvoltarea regională, de politica externă, de apărare şi siguranţă naţională”, a spus Fekete-Szabo.

Referitor la viziunea USL de a păstra actualele judeţe şi de a adăuga regiuni de dezvoltare cu personalitate juridică, senatorul de Sălaj a arătat că pentru această prevedere este necesară modificarea Constituţiei, ca şi pentru cea privind atribuţiile Senatului, fapt care necesită un consens larg în Parlament.

Aceasta ar fi valabilă, dacă ar fi un consens cât de cât larg în Parlament, pentru a modifica Constituţia”, a spus senatorul UDMR, lăsând uşa deschisă negocierilor inclusiv cu Opoziţia.

Întrebat dacă va vota pentru moţiunea de cenzură, dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul PDL de regionalizare, liderul senatorilor UDMR s-a arătat foarte reţinut.

Noi, legat de această chestiune, vom lua hotărârea doar în forul nostru – Consiliul Reprezentanţilor Unionali va fi în 25 iunie şi atunci vom hotărî ce vom face. Nu ne dăm cu părerea personală şi chestiuni de genul acesta”, a încheiat Fekete-Szabo András-Levente.

Potrivit proiectului prezentat sâmbătă de USL, Senatul va avea tribuţii în organizarea şi dezvoltarea regională, politica externă şi fondurile europene.

 

Pretenţiile se vor negocia marţi

 

Poziţia UDMR faţă de regionalizare şi pretenţiile privind crearea unui judeţ maghiar vor fi negociate marţi la şedinţa săptămânală a coaliţiei. UDMR îşi va prezenta poziţia şi speră, spun surse din partid, să obţină un statut al minoritaţilor mai favorabil, în schimbul aceptării variantei PDL de reorganizare administrativă a ţării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2011

3 comentarii

 1. UDMR autonomie visează. Ponta, iar pe dinafară » subiectiv.ro
  13.6.2011, 9:41 am

  […] o restructurare a administraţiei locale. Or, cîţiva udemerişti au început să urle că ei vor autonomie ca-n Tirolul de Sud sau bagă moţiune de cenzură. Adică, mă-nţelegi, “ori ne daţi autonomie, ori ne […]

 2. Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: "Nu credem că premierul vrea să pice" | Uniunea Social Liberala
  13.6.2011, 11:14 am

  […] Ameninţările şi pretenţiile UDMR la regionalizarea PDL: “Nu credem că premierul vrea să pice” “Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, a declarat deputatul de Covasna, pentru cursdeguvernare.ro. […]

 3. Parlamentari ai UDMR ar vota pentru căderea lui Boc | IlNeurone Romania News
  13.6.2011, 5:51 pm

  […] “Nu pot să accept acea formă. Asta înseamnă că nu voi susţine proiectul respectiv”, a declarat deputatul de Covasna, pentru cursdeguvernare.ro. […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Paradoxurile pieței muncii în pandemie: S-au închis 400.000 de contracte de muncă, dar numărul total din economie a scăzut cu numai 80.000

Mariana Bechir

La 1 februarie, în REVISAL, registrul angajaților, existau 6,520 de milioane de contracte de muncă, iar la 1 iunie, cu toate că în cele patru… Mai mult

Stiri

Turcia aprinde un nou foc în relația cu Occidentul: Intenția transformării Hagiei Sofia în moschee. O decizie în justiție – așteptată în două săptămâni

Iulian Soare

Intenția Turciei de a schimba statutul celebrului monument Sfânta Sofia din Istanbul din muzeu în moschee provoacă reacții din toată lumea. Grecia avertizează că Turcia… Mai mult

Europa

Economia SUA – revenire peste așteptări: În iunie s-au creat 4,8 milioane de locuri de muncă

Vladimir Ionescu

Economia americană a creat noi locuri de muncă într-un ritm record în iunie, pe măsură ce tot mai multe companii și-au reluat activitatea, indicând faptul… Mai mult

Stiri

Mediul de afaceri își anunță disponibilitatea de a ajuta la implementarea Planului de relansare economică

Vladimir Ionescu

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) anunță joi că este pregătită să contribuie la elaborarea de măsuri concrete în spiritul Planului Național de Investiții și Relansare… Mai mult

Europa

Comisia a aprobat pentru România scheme de ajutor de stat de 800 de mil. euro pentru sprijinirea companiilor afectate de pandemie

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat joi o schemă în valoare de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) pentru a sprijini companiile din… Mai mult

Stiri

Cele 400 de branduri celebre care și-au retras publicitatea de pe Facebook: motivele invocate și boicotul ca formă de publicitate

Iulian Soare

Reclamele a peste 400 de branduri celebre la nivel global au fost retrase de pe Facebook, după eşuarea discuțiilor ce au avut loc miercuri între… Mai mult

Stiri

ANRE vrea să oblige toţi participanţii la piaţa gazelor să tranzacţioneze la bursă 40% din volume

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectele de regulament prin care toate companiile de pe piaţa gazelor naturale, producători,… Mai mult