Adunarea Generală a Camerei de Comerț Americane în Romania (AmCham România) a ales cinci dintre cei 13 membri ai Consiliului director.
AmCham reunește 450 de membri, companii americane, internaționale și românești, iar structura de conducere și reprezentare a organizației va avea următoarea componență:
- Președinte: Ionuț Simion, Country Managing Partner – PwC Romania
- Vice-Președinte: Anca Damour, Executive Board Member – Carrefour Romania
- Vice-Președinte: Cristian Sporiș, Vice-President, Head of Corporate Banking, Raiffeisen Bank Romania
- Trezorier: Alexander Milcev, Tax& Law Leader Romania, Partner – EY Romania
Membrii:
- Omer Tetik, CEO – Banca Transilvania
- Cristian Agalopol, Central & Eastern Head Securities and capital Markets – Citibank
- Dorin Pena, General Manager – Cisco Romania
- Alexandru Reff, Country Managing Partner – Deloitte Romania
- Ciprian Lăduncă, Managing Partner – LCL
- Sevan Kaloustian, Managing Director – Janssen, Johnson & Johnson Romania
- Alina Orban, Ad-interim Country General Manager – Microsoft Romania
- Roberto Musneci, Co-Founder & Senior Partner – Șerban & Musneci Associates
- Ionuț Sas, VP of Tax, Payroll and Equity – UiPath
Viziunea și recomandările AmCham Romania sunt rezultatul efortului conjugat și expertizei oferite de cele peste 450 companii membre AmCham Romania prin intermediul grupurilor de lucru care acoperă subiecte transverale și sectoriale precum: Piețe de capital și servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat, Economie Digitală, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Piața Muncii, Sănătate, Real-Estate și Turism.
Dintre prioritățile pentru România declinate în cadrul acestor grupuri de lucru care rămân centrale și pentru Consiliul Director al cărui mandat tocmai debutează reieterăm:
- Aderarea României la OECD
- Identificarea unui nou model de convergență economică
- Accesarea Next Generation EU și a bugetului multianual 2021-2027
- Investiții în infrastructura critică de transport, sănătate, educație, industrie
- Consolidarea fiscal-bugetară post-pandemie
(Citiți și: „AmCham: Consolidarea fiscal-bugetară post-pandemie, o prioritate a politicii economice”)
- Accelerarea încorporării Transformării Digitale
- Prioritizarea cercetării-dezvoltării-inovării
- Dezvoltarea pieței de capital
- Reforma sistemului de sănătate
- Reforma educației
- Transformarea sectorului energetică axată pe – Descentralizare, Decarbonare, Digitalizare
- Tranziția către o economie verde
- Corelarea pieței muncii prin corelare cu dinamica socială și economică
- Suținerea turismului
- Asigurarea unuii stat de drept modern, performant și etic.
„2021 a început și pentru AmCham sub imperativul adaptării continue la evoluțiile globale și naționale care au impact asupra mediului economic și social. Sunt onorat să pot continua alături de colegii din Consiliul Director misiunea AmCham de a contribui prin intermediul dialogului public-privat la identificarea celor mai potrivite măsuri pentru creșterea profilului investițional al României, care să asigure prosperitate pentru afacerile derulate în România și pentru români. Dincolo de gestionarea provocărilor generate de pandemie, România trebuie să beneficieze și de oportunitățile unice aduse de aceasta. Suntem în egală măsură preocupați să contribuim ca organizație la consolidarea parteriatului strategic dintre România și SUA, în special în plan economic, cu atât mai mult cu cât asistăm la o relansare a paterneriatului comercial transatlantic”, a declarat Ionuț Simion (foto), la debutul unui nou mandat de președinte AmCham.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste 25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.
Conexiunea cu mediul de afaceri internațional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerț a SUA, și afilierea la rețeaua europeană a Camerelor de Comerț Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituțională cu Ambasada Statelor Unite la București, și face parte din platforme de consultare precum Coaliția pentru Dezvoltarea României alături de alte organizații partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune.