vineri

26 aprilie, 2024

6 octombrie, 2014

Reducerea, la rectificare, a bugetului alocat cofinanţării fondurilor europene arată diferenţa între proiecţia prea optimistă a autorităţilor şi capacitatea reală de a implementa proiectele din bani europeni, cred reprezentanţii AmCham.

“Această reducere a fost şi pe partea de venituri, şi de cheltuieli bugetare”, a remarcat Laurenţiu Dinu, General Manager European Advisory Services  şi membru AmCham. El a adăugat că “România a fost sistematic optimistă când şi-a făcut designul bugetar”.

Însă bugetarea trebuie corelată cu capacitatea de implementare a proiectelor, afirmă acesta,în condiţiile în care trebuie rezolvate o serie de probleme legate de implementare.


“O alocare foarte optimistă care nu ajută absorbţia reală nu cred că foloseşte nimănui. Cred că rectificarea bugetară vine să reflecte realitatea din teren, din nefericire”, a mai afirmat Laurenţiu Dinu, fără a detalia care sunt, de fapt, deficienâţele în impelmentarea proiectelor.

O recomandare făcută de Daniela Nemoianu, coordonatorul grupului de lucru privind fondurile europene, execurtive partner la KPMG, se referă la combinarea surselor de finanţare a proiectelor strategice.

Trebuie luate în calcul nu doar fondurile europene, ci cum pot fi combinate şi alte sursele financiare pentru acest gen de proiecte.

“Orice reprimare a investiţiilor în momentul de faţă, când inclusiv investiţiile străine directe au scăzut atât de mult şi infrastructura fizică nu a reuşit să recupereze nimic din decalajul acumulat de-a lungul anilor, este o îngrijorare pentru noi”, a afirmat aceasta.

Faza de consultare pentru Codul Fiscal ar fi trebui deja încheiată


O altă observaţie făcută se referă la Codul fiscal şi la cel de procedură fiscală, pentru care au existat consultări în ultimele 18 luni, o fază care ar fi trebuie să se încheie, este opinia Danielei Nemoianu.

“A trecut de faza de saturaţie de explicaţii tehnice şi fundamentări, am formulat poziţiile noastre în privinţa fiecărui articol din ele, inclusiv sugestii de modernizare şi adaptare, pentru a rezolva problemele fiscalităţii în privinţa colectării şi combaterii evaziunii”, a afirmat aceasta.

Observaţiile pe codul fiscal au fost trimise în Parlament, în urmă cu 6 luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: