sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 martie, 2014

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergeyev (foto), a declarat sâmbătă presei de la New York că forţe armare ruse au intrat şi în regiunea Kerson, situată la nord de Crimeea. Şi ministerul ucrainean de Externe a dat publicităţii un comunicat în care protestează faţă de ocuparea de către forţe militare ruse a oraşului Strilkove.

Ucraina afirmă că forţe militare ruseşti încearcă să pătrundă cât mai adânc în teritoriul naţional, iar Kremlinul escaladează cel mai grav conflict diplomatic dintre Moscova şi Occident de la încetarea Războiului Rece.

Protestele oficialilor ucraineni se bazează pe rapoarte ale trupelor de graniceri, care au raportat că 8 elicoptere militare ruseşti au transportat la marginea oraşului Strilkove 120-130 de militari.


Soldaţii ruşi sapă tranşee la limita oraşului şi par angajaţi şi în ”alte lucrări inginereşti”, a declarat pentru Bloomberg Oleh Slobodyan, purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni.

Trupele sunt însoţite de 3 transportoare blindate şi controlează o staţie de pompare a gazelor naturale, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Până în prezent, nu s-au înregistrat confruntări armate cu trupele naţionale, a încheiat declaraţia Oleh Slobodyan.

Tot sâmbătă, Parlamentul ucrainean a dizolvat Parlamentul regiuniii autonome separatiste Crimeea, cu o zi înainte de referendumul din peninsula ucraineană privind alipirea la Rusia, relatează agenţia Interfax.

În total, 278 de deputaţi au votat adoptat pentru dizolvare, dintre cei 296 de deputaţi înregistraţi la sesiunea de sâmbătă. Hotărârea Parlamentului a intrat în vigoare imediat ce a fost adoptată.


Curtea Constituţională de la Kiev a declarat anterior neconstituţional referendumul din regiunea majoritar rusofonă.

Rusia şi China blochează o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, întrunit la New York la solicitarea SUA, nu a reuşit să adopte o rezoluţie care cerea soluţionarea politică, paşnică, a situaţiei din Crimeea.

13 membri ai Consiliului au votat în favoarea adoptării rezoluţiei cerute de SUA, China s-a abţinut iar Rusia a utilizat dreptul la veto.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că votul de sâmbătă demonstrează că “Rusia este izolată, singură şi greşeşte”. Ambasadorul Chinei la ONU, Liu Jieyi, a spus că adoptarea rezoluţiei americane ar fi condus “la confruntări şi complicaţii ulterioare”.

Consiliul de Securitate al ONU este compus din 15 state. Cinci dintre acestea- China, Rusia, Franta, SUA, Marea Britanie- sunt membri permanenţi, cu drept de veto asupra oricărei rezoluţii a Consiliului. Restul de zece membri sunt aleşi pe un mandat de doi ani, după un algoritm care conduce la reprezentarea permanentă în Consiliul de Securitate a tuturor continentelor.

Joe Biden soseşte luni în Polonia

Oficiali americani responsabili cu monitorizarea social media citaţi de Bloomberg afirmă că, începând de sâmbătă dimineaţă, postările pe Twitter, Facbook sau alte site-uri care se referă la presupuse incursiuni ale armatei ruse în teritoriile estice din Ucraina au sporit brusc.

Aceşti oficiali au precizat însă că situaţia, pe care o caracterizată drept “alarmantă”, nu poate indica clar acţiuni militare de natură ofensivă, mai ales că acest gen de mesaje sunt dificil de verificat din surse multiple.

O ştire verificată de Bloomberg se referă la incidente violente înregistrate sâmbătă la Kharkiv, al doilea oraş ucrainean ca mărime, situat în apropierea graniţei cu Rusia. În urma unui schimb de focuri au fost înregistraţi doi morţi, civili, şi un poliţist ucrainean rănit.

Vicepreşedintele American Joe Biden va vizita Polonia şi Lituania pe data de 17 martie, la o zi după referendumul din Crimeea, conform unui comunicat emis de Casa Albă.

Pentagonul a anunţat în urmă cu două zile că va trimite 12 avioane de luptă F16 în Polonia, ca semn al angajamentului SUA de a-şi apăra aliaţii din regiune. SUA au mai trimis, săptămâna trecută, alte 6 avioane de luptă în Lituania.

Reacţii europene la referendumul din Crimeea

Tot pe data de 17 martie, miniştrii de externe ai statelor UE urmează să decidă cât de rapid vor fi puse în aplicare măsurile de retorsiune– îngheţarea averilor şi interzicerea vizelor- care se vor aplica asupra oamenilor şi “entităţilor” implicate în acţiunea Rusiei de cucerire a peninsulei Crimeea. Conform Bloomberg, următorul nivel de sancţiuni ar putea fi discutat la nivel înalt european în cadrul unei reuniuni de săptămâna viitoare.

Dacă Vladimir Putin nu este ameninţat la modul serios, atunci ar putea interpreta nivelul acţiunilor Occidentului ca fiind, de fapt, o invitaţie la alte acţiuni similare, în viitor. Trebuie mers la esenţa materială a regimului Putin- sancţiuni economice şi comerciale, care să aibă un efect de bulgăre de zăpadă care să alunge investitorii şi să determine retragerea capitalului străin de pe pieţele ruse”, a comentat Joerg Forbrig, director al Fondului pentru Democraţie în Belarus.

Consiliul Europei a apreciat, într-un raport preliminar, că referendumul anunţat duminică privind o alipire a Crimeei la Rusia “nu este compatibil” cu principiile constituţionale, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al organizaţiei citat de AFP.

Raportul preliminar urmează să fie supus aprobării în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia pe 21 martie,

O serie de lideri europeni au denunţat referendumul anunţat pentru duminică în Crimeea, cu privire la o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia. Cancelarul german Angela Merkel l-a catalogat drept „ilegal”. Preşedintele francez François Hollande a apreciat, sâmbătă, că această consultare nu are „nicio valoare legală”. Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat cu sancţiuni vizând Rusia.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: