23 octombrie, 2024

Aflat la final de mandat, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, sugerează că aliații NATO ar trebui să-și crească ținta de cheltuieli militare, de la cel puțin 2% din PIB la 2,5%.

„Nu ar fi surprinzător pentru mine dacă aliații ar începe o dezbatere despre un prag mai înalt”, a afirmat ambasadorul american într-un interviu acordat Politico înainte de a se întoarce la Washington pentru a ocupa un rol de top în Departamentul de Stat.

Julianne Smith a mai spus că SUA sunt îngrijorate de măsurile UE de a acorda prioritate achiziționării de armament european, deoarece nu ar oferi cea mai ieftină sau mai rapidă modalitate de a aduce arme în Ucraina și în alte state.

”Nu sunt sigură că limitarea achizițiilor la UE va însemna cu adevărat achiziții în cel mai scurt timp”


Confruntându-se cu potențiala revenire a lui Donald Trump la președinția SUA, Franța conduce un impuls pentru ca UE să devină mai autosuficientă din punct de vedere militar.

În cadrul strategiei industriale de apărare a Comisiei Europene dezvăluită la începutul acestui an, cele 27 de țări ale UE – dintre care 23 aparțin și NATO – și-au stabilit obiectivul de a cheltui jumătate din bugetul lor de achiziții exclusiv pentru arme produse în UE până în 2030 – o țintă care va crește la 60 de procente până în 2035.

„Este destul de fascinant și încurajator că UE se pregătește să-și asume o parte mai mare a poverii atunci când vine vorba de apărare și securitate”, a spus Smith, care și-a încheiat mandatul la NATO marți. „Au SUA unele îngrijorări cu privire la modul în care se desfășoară unele dintre aceste inițiative? Sigur.”

Solicitată să detalieze, ea a spus: „Când europenii declară că ar trebui să achiziționeze echipamente sau arme de apărare numai din Europa, ne punem întrebarea: Având în vedere nevoile, având în vedere determinarea țărilor de a obține cea mai bună capacitate la cel mai bun preț, nu doriți să permiteți țărilor să caute oriunde pot găsi activele de care au nevoie, în intervalul de timp în care au nevoie de ele ? Uneori, abordarea asta vă va duce spre țări care se află în afara Uniunii Europene…”


„Apreciez viziunea UE pe termen mediu și lung, dar nu sunt sigură că limitarea achizițiilor la UE va însemna cu adevărat achiziții în cel mai scurt timp, fie pentru prietenii noștri din Ucraina, fie pentru țările din alianță care au deficiențe reale, acute”, a mai spus Julianne Smith.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: