sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2015

Werner-Hans-LaukSume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii, a arătat joi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk (foto). Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a spus la rândul său că sistemul achiziţiilor publice din România are nevoie de o „reformă profundă”.

„Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Este un fenomen care nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de ţări. Este valabil pentru marile proiecte de infrastructură, cum sunt cele de construcţie de autostrăzi, în cadrul atribuirii unor contracte de concesiune pentru servicii de salubrizare urbană sau pentru amenajarea unor piste pentru biciclete”, a declarat ambasadorul, la o conferinţă privind practica de acordare a unor licitaţii publice, potrivit Mediafax.

Diplomatul a arătat că proasta gestionare a resurselor prejudiciază companiile din România, dar şi populaţia, el fiind de părere că soluţia acestei probleme ar fi „o legislaţie pe măsură”.


„Un cadru legislativ bun reprezintă baza unor proceduri transparente şi echitabile de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că statul acţionează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea şi o creştere economică mai mare”, a spus ambasadorul Germaniei.

Ministrul Finanţelor: Nerespectarea termenelor din strategia privind achiziţiile ar duce la suspendarea plăţilor UE

Sistemul achiziţiilor publice necesită o „reformă profundă”, care depinde de eforturile celor 18 instituţii cu responsabilităţi în domeniu, iar nerespectarea angajamentelor asumate de autorităţi în această privinţă ar duce la suspendarea plăţilor UE, a avertizat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

„Achiziţiile publice trebuie să devină un instrument de creştere economică. De aceea este extrem de importantă respectarea termenelor asumate prin planul de acţiune aferent Strategiei naţionale de reformă în achiziţii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea plăţilor pe toate programele cu finanţare europeană”, a spus Dragu, potrivit Mediafax, la o conferinţă organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, pe tema licitaţiilor publice.

Ea a adăugat că este foarte important ca achiziţiile să nu mai reprezinte un blocaj în cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparentă de atribuire a contractelor în condiţiile unei concurenţe reale.


„Este necesar un efort comun din partea mai multor instituţii pentru realizarea unei reforme profunde în acest domeniu. Acum există 18 instituţii responsabile pentru ca sistemul să se reformeze, de la ANAP până la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun şi de un dialog permanent între instituţiile cheie”, a spus Dragu.

Potrivit ministrului, un sfert dintre proceduri au o durată medie de sub 53 de zile, iar jumătate durează în medie sub 72 de zile. Cele mai multe autorităţi contractante sunt din domeniul administraţiilor locale (20% din total), urmate de cele din sănătate (18%) şi de servicii publice (7%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: