joi

9 decembrie, 2021

Ambasadorii UE au aprobat aplicarea provizorie, de la 1 ianuarie 2021, a acordului comercial post – Brexit

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2020

Ambasadorii statelor membre la Bruxelles au aprobat luni aplicarea provizorie a acordului comercial Marea Britanie – UE începând cu data de 1 ianuarie 2021.

”Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate ca apricarea provizorie a  Acordului de Cooperare Comercială încheiat cu Marea Britanie”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Președinției germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer.

Acordul cu Marea Britanie a fost încheiat săptămâna trecută, după 9 luni de negocieri.

Decizia luată de ambasadorii UE este un prim pas important, dar aprobarea oficială este așteptată pentru marți, 29 decembrie, în condițiile în care anumite guvernele anumitor state membre nu pot transmise acordul lor asupra documentului fără consultarea parlamentului.

Acordului de Cooperare Comercială Marea Britanie – UE trebuie transmis la Bruxelles de toate cele 27 de guverne UE, în scris, până marți, la ora 14.00 GMT, a mai anunțat Sebastian Fischer.


Bruxelles și Londra au ajuns la acord pe data de 24 decembrie. Comisia Europeană a descris acest tratat ca fiind singurul posibil din partea UE, care va fi aplicat provizoriu până la data de 28 februarie 2021.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aceasta înseamnă că acordul va fi în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 chiar și fără aprobarea Parlamentului European, care a anunțat că îl va supune aprobării la începutul anului viitor. Europarlamentarii au anunțat că vor urmări modul de aplicare al tratatului până la data ședinței în care îl vor supune aprobării.

De cealaltă parte, Parlamentul britanic a fost deja convocat pentru data de 30 decembrie pentru a ratifica acordul cu UE.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

De studiat graficul de mai jos: el reprezintă o parte a analizei apărute în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare nr. 88 (titlurile și autorii – LINK...

rrr