cursdeguvernare

joi

5 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ambasadorii Germaniei, Franței și Olandei au cerut parlamentarilor explicații privind modificarea Codului Penal

12 decembrie, 2013

Ambasadorii Germaniei, Olandei și Franței la București au avut, joi, o întâlnire cu parlamentarii din Comisia juridică, pentru a discuta modificările operate marți pe Codul Penal și care îi protejează pe cei aleși prin vot (parlamentari sau primari, consilieri etc.), precum și pe miniștri, de mai multe acuzații de corupție.

Vizita celor trei ambasadori la Casa Poporului a avut loc la inițiativa diplomaților, și nu la invitația parlamentarilor, și vine după ce mai multe multe cancelarii – Olanda, SUA, Marea Britanie, Germania, au transmis miercuri mesaje ferme de îngrijorare privind statul de drept în România.

Joi, lor li s-a adăugat și Parisul care, potrivit AFP, a anunțat că ”urmărește cu preocupare acest proces legislativ” și așteaptă ca autoritățile de la București să continue eforturile de combatere a corupției.


Ambasadorii nu au făcut nicio declarație pentru presă, la ieșirea de la Comisie.

Președintele Comisie juridice: Doar o problemă de formă

Gazda, Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice, a declarat la final: „Nu au fost abordări politice deloc. (…) Discuţiile au avut ca scop nişte clarificări… Au fost foarte deschise discuţiile şi foarte concrete, pe fiecare articol în parte. Cred că s-au lămurit că nu e o problemă ce ţine de fond, ci de formă”, a declarat Bogdan Ciucă.

Acesta susține în continuare că toate acuzele din spațiul public nu sunt reale, nu vor scăpa de condamnări nici parlamentarii și nici miniștrii, din cauza intervențiilor pe Codul Penal și al proiectului amnistierii și al grațierii, în pofida declarațiilor și explicațiilor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Polemică Valeriu Zgonea – Crin Antonescu

Tot joi, în interiorul USL s-a produs o despărțire de opinii, după ce președintele PNL, Crin Antonescu, și-a schimbat radical părerea despre modificările pe Codul Penal. Dacă prima sa declarație pe subiect spunea că nu s-a întâmplat nimic, doar ”camera, respectiv camera inferioară a legiferat”, el și-a nuanțat miercuri poziția: ”S-ar putea, s-ar putea, nu contest acest lucru, ca unele chestiuni să nu fie în regulă. Am şi descris faptul că avem timp să le reparăm dacă este cazul”, a spus Crin Antonescu.


Joi, el a revenit, invocând faptul că ar fi fost informat ”incomplet” și cerând retragerea legii și rediscutarea ei: ””Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente”, a declarat Crin Antonescu.

Această ultimă poziționare a liderului PNL i-a adus o replică ironică din partea colegului de Coaliție și de Cameră, Valeriu Zgonea (PSD), rămas în offsaid: ”Îi transmit domnului Antonescu că votul s-a desfășurat cu respectarea dispozițiilor regulamentare și că deputații PNL s-au pronunțat în favoarea adoptării acestor acte normative. Totuși, Crin Antonescu poate să îi adreseze o scrisoare președintelui Traian Băsescu prin care să-l roage să retrimita cele dou legi la Parlament, pentru a fi rediscutate”, i-a recomandat Valeriu Zgonea, lui Crin Antonescu, într-un comunicat transmis presei, în ziua în care PSD a obținut majoritatea parlamentară, prin dezertarea a încă opt parlamentari din PPDD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: