Marea Neagră a fost o “gaură neagră” în poziția strategică în Uniunea Europeană, a declarat, vineri, ambasadoarea Franței, Laurence Auer, potrivit Agerpres.
“Mereu a fost important să avem o poziție strategică, una care include Marea Neagră. Marea Neagră a fost, într-o măsură, din 2015, un fel de gaură neagră în poziția noastră strategică în UE”, a afirmat diplomatul, la “Atlantic – Black Sea Security Forum”.
Laurence Auer a vorbit despre inițiativele actuale din regiune.
“Ne-am angajat din nou în securitatea Mării Negre, cu toate provocările, fie că este vorba de energie – proiectul Neptun Deep – capacitatea de a ne întoarce în Marea Neagră cu forțele noastre navale și sigur (…) sunt pregătiți nu doar să fim națiune-cadru, ci și să demonstrăm că un batalion sau o brigadă NATO este gata să apere, din toate punctele de vedere, securitatea la Marea Neagră”, a arătat ambasadoarea.
La rândul său, colonelul Flavien Garrigou-Grandchamp, Senior National Representative (SNR) în România, a spus, în cadrul aceleiași conferințe, că Franța este prezentă cu peste 750 de soldați în țara noastră.
Aceștia sunt împărțiți în trei detașamente, cel mai vizibil fiind grupul de luptă NATO, care are sediul la Cincu. Pentru moment, o parte dintre militari sunt la Cincu, iar alții la baza de la Mihail Kogălniceanu. Aproximativ 360 dintre militari sunt francezi, cărora li se alătură belgieni și, din august, militari olandezi.
Urmează detașamentul care se ocupă de apărarea sol-aer, MAMBA, dislocat la Capu Midia, cu aproximativ 100 de militari francezi, tot sub comandă NATO. Al treilea detașament multinațional este format din personal tehnic, 150 de francezi, 60 de olandezi, 30 de români și din august li se vor alătura 50 de belgieni.
Acest detașament este condus de Franța ca națiune – cadru și construiește baza de la Cincu pentru Grupul de luptă. El a adăugat că din noiembrie Grupul de luptă va fi la Cincu în formulă completă, odată încheiate lucrările pentru baza militară.
Întrebat de perioada în care vor sta în România trupele franceze, Flavien Garrigou-Grandchamp a spus că este vorba de un “angajament pe termen lung”. “Nu suntem aici pentru un an sau doi. Nu pot să vă spun că sunt cinci, că sunt 10, vom sta cât este nevoie. Situația va decide”, a completat el.