vineri

12 iulie, 2024

23 ianuarie, 2024

Compania Amazon France Logistique (AFL) a fost amendată marţi cu 32 milioane de euro, din cauza „sistemului excesiv de intruziv pentru supraveghere activităţii şi a performanţelor angajaţilor”. Amenda este echivalentă cu 3% din cifra de afaceri a filialei.

Amenda a fost aplicată de Comisia naţională pentru informatică şi libertăţi (CNIL), care arată într-un comunicat,că strângerea de date pe care o practică filiala gigantului american de distribuţie online, prin scanerele pe care le utilizează angajaţii pentru procesarea coletelor, constituie „un sistem de urmărire a activităţii şi a performanţelor excesiv’”

Scanerele înregistrează timpii de inactivitate mai mari de zece minute sau ritmul de procesare a coletelor ‘aproape la secundă’, arată CNIL.


Autoritatea de reglementare a sancţionat AFL în baza Regulamentului general privind protecţia datelor (RGPD) şi a aplicat o amendă echivalentă cu circa 3% din cifra de afaceri a filialei.

Indicatorii de inters măsurați prin scanare, cei care puneau presiune continuă

Trei indicatori înregistraţi de scanere şi transmişi managerilor au atras în mod deosebit atenţia CNIL.

În primul rând, aşa-numitul ‘stow machine gun’, care semnalează când un articol este scanat ‘prea rapid’, în mai puţin de 1,25 secunde, şi ‘idle time’, care semnalează o perioadă de inactivitate de peste 10 minute.

Un alt indicator măsoară timpul scurs ‘între momentul în care angajatul şi-a vizat legitimaţia la intrarea în depzit’ şi cel în care a scanat primul colet, a mai explicat CNIL pentru AFP.


Comisia consideră că acest sistem îi face pe angajaţi să justifice orice întrerupere, chiar şi ‘de 3 sau 4 minute’, a activităţii scanerului, ceea ce ‘pune pe ei o presiune continuă’.

Compania se declară dezamăgită de concluziile francezilor

‘Suntem în profund dezacord cu concluziile CNIL care sunt factual incorecte şi ne rezervăm dreptul de a face apel’, a reacţionat un purtător de cuvânt al Amazon într-un comunicat.

Mai multe mii de salariaţi sunt vizaţi de aceşti indicatori, notează CNIL, care a deschis o procedură în 2019 în urma unor articole de presă şi a plângerilor unor angajaţi.

CNIL a mai sancţionat AFL pentru faptul că nu a informat suficient angajaţii despre sistemul de supraveghere video, şi a transmis că îşi ‘rezervă dreptul de a face noi controale’.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: