Alina Gorghiu rămâne singură la conducerea PNL- foștii democrați au decis până la urmă să nu mai susțină pe nimeni în funcția de co-președinte PNL vacantă după retragerea forțată a lui Vasile Blaga.
Liderii PNL şi cei ai fostului PDL s-au reunit fiecare în ședințe separate, sâmbătă, pentru a decide cum va arăta, până la Congresul de anul viitor, conducerea PNL.
Potrivit protocolului de fuziune, conducerea PNL urma să fie asigurată de 2 co-președinți. Vasile Blaga a demisionat vineri din conducerea partidului după ce DNA a deschis o acțiune împotriva sa.
(Citiți și: Vasile Blaga, urmărit penal pentru trafic de influență. Acuzațiile DNA)
Decizia foștilor democrați, care puteau insista să nominalizeze un nou co-președinte, a fost de a o lăsa pe Alina Gorghiu să exercite temporar funcția de preşedinte unic al Partidului Naţional Liberal.
Suplimentar, europarlamentarul Daniel Buda a fost mandat de colegii săi să semneze listele cu candidaţi pentru alegerile parlamentare, în calitate de prim-vicepreşedinte PNL. Decizia de a-l mandata pe Buda să semneze listele a venit ca urmare a prevederilor din statutul PNL care cer ca listele de candidaţi să poarte două semnături.
Foarte probabil, tot un fost democrat-liberal va prelua și responsabilitatea coordonaării campaniei electorale.
Formula finală va fi validată într-o reuniune comună la care va participa și Alina Gorghiu, reîntoarsă în țară după o vizită în Franța.
Demisia lui Vasile Blaga din fruntea PNL a scos la suprafaţa faptul că partidul e în continuare foarte divizat. Liberalii din vechiul PNL şi cei din fostul PDL nu au aceeaşi viziunea asupra modului cum trebuie rezolvată problema şefiei.
(Citiți și: Demisia lui Vasile Blaga: între ”vechiul PNL-PDL” și ”Partidul lui Iohannis” )
Primii doreau ca Alina Gorghiu să devină preşedinte unic, ceilalţi conducere bicefală. Fostul PDL nu a reuşit însă să se pună de acord asupra persoanei care să-l înlocuiască pe Blaga.
Decizia de sâmbătă pare un succes pentru vechii liberali, care s-ar putea însă deconta la Congres, dacă PNL nu obține un scor bun în alegeri.