fbpx

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

La obiect

5 scenarii pentru 2040 după care lucrează Joe Biden în 2021: Un draft al viitorului – făcut de serviciile de intelligence americane

La fiecare 4 ani, pe fondul schimbării de gardă de la Casa Albă, comunitatea serviciilor de informații americane – aflată sub coordonarea DNI (directorul de… Mai mult

08.06.2021

Demisia lui Vasile Blaga: între ”vechiul PNL-PDL” și ”Partidul lui Iohannis”

de Victor Bratu 28.9.2016

blagaDNA a reușit ce n-a reușit nimeni în 26 de ani: Vasile Blaga iese din politică după doar 2 ore petrecute în compania procurorilor de la Ploiești.

”Partidul pierde un stâlp al construcţiei sale”, spunea miercuri Alina Gorghiu la aflarea veștii că Vasile Blaga, anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, pleacă din fruntea  PNL, renunță la coordonarea campaniei pentru alegerile din acest an și își retrage candidatura deja ”bătută în cuie” pe listele din Timiș.

În condițiile în care Alina Gorghiu este plecată din țară până vineri, conducerea executivă a PNL ar putea să se reunească cel mai devreme sâmbătă pentru a decide calea de urmat în ceea ce privește conducerea partidului.

Copreședinția PNL: cele două opțiuni și virajul către ”Partidul lui Iohannis”

Surse din PNL au declarat cursdeguvernare.roopinia ”vechilor liberali” înclină spre varianta ca Alina Gorghiu să asigure conducerea formațiunii până la Congres.

Congresul ar urma să fie organizat după alegerile parlamentare, când oricum s-ar renunța la varianta conducerii bicefale iar PNL ar urma să aleagă o conducere clasică, cu președinte, secretar general și vicepreședinți.

Până la Congres, aripa provenită din fostul Partid Democrat ar putea fi însărcinată cu preluarea atributelor de coordonare a campaniei, sub justificarea că nimic nu trebuie să nu tulbure atenția partidului de la campanie și de la procesul electoral.

”Va urma o perioadă de nesiguranță, dar lucrurile se vor liniști rapid după ce atribuțiile lui Vasile Blaga vor fi preluate de altcineva”, spun sursele cursdeguvernare.ro

”După cum îi știu p-ai mei, va fi greu de vândut soluția aceasta”, declară însă unul dintre reprezentanții ”noilor liberali”, care afirmă că partidul trebuie să promoveze de urgență în poziția de copreședinte un membru provenit din fostul Partid Democrat.

Printre cei care țintesc această poziție se numără Gheorghe Falcă și Cătălin Predoiu.

Liberalii nu văd o problemă că au rămas fără coordonator de campanie. ”Sigur, Vasile Blaga avea o experiență în acest domeniu, dar, sincer, n-a făcut minuni de unul singur. Sunt destui oameni care pot cu succes să-i suplinească lipsa”, afirmă surse convergente din PNL.

În schimb, o parte a liberalilor constată că în partid începe să crească influența lui Klaus Iohannis. Aceasta, suprapusă cu o eventuală decizie de păstrare a locului de copreședinte gol, ”ar putea determina unii colegi să meargă, din nou, pe mâna lui Traian Băsescu”, afirmă surse liberale.

Mesajele Alinei Gorghiu

”PNL este, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, o forţă care îşi doreşte schimbarea în bine şi până la capăt a României”, a transmis copreședintele Alina Gorghiu într-un comunicat.

De remarcat faptul că liderul PNL începe să îl introducă ”în ecuație” și pe premierul Cioloș.

Marți, Alina Ghorghiu declara, la Digi24: ”Premierul a spus foarte clar că nu dorește să devină membru de partid politic și am respectat întru-totul decizia domniei sale. Asta nu înseamnă că nu ne vom regăsi într-o formulă de guvernare ulterioară împreună cu domnul Cioloș. Nu exclud această perspectivă. Pentru mine domnul Cioloș este un om de stat la care mă uit cu foarte mare atenție și pe care mi-l doresc în echipă.”

Suplimentar, liderul liberal încearcă să ”vândă” cât mai bine demisia lui Vasile Blaga din conducerea partidului.

”Demisia co-preşedintelui PNL este un exemplu de onoare şi consecvenţă, care arată, încă o dată, diferenţa majoră dintre partidul nostru şi toţi ceilalţi. Diferenţa este că, deşi prezumţia de nevinovăţie este aceeaşi pentru toată lumea, doar câţiva au demnitate şi respect faţă de partidele pe care le reprezintă şi faţă de electorat. Partidul Naţional Liberal demonstrează, încă o dată, că pentru noi reforma nu este doar un discurs, ci şi un mod de a face politică, de la ultimul înscris în partid, până la liderii acestuia. Vom merge în continuare pe acest drum, din dorinţa de a reprezenta o alternativă morală şi de bună credinţă, în faţa unor politicieni care sunt gata să-şi sacrifice şi ţara, pentru a fugi de responsabilităţile legale”, transmite Alina Gorghiu.

Portret de politician

Copreşedintele demisionar al PNL Vasile Blaga, plasat miercuri sub control judiciar pentru fapte de corupţie, este în politică încă din 1990.

Un amănunt de reținut: ”Tripleta” Blaga-Videanu-Berceanu a fost mulți ani în fruntea treburilor. Singurul care astăzi își vede liniștit de viață este Radu Berceanu, retras de ceva vreme din lumina reflectoarelor.

Începuturile

După Revoluţia din 1989, Vasile Blaga a intrat în politică, fiind iniţial preşedintele al CFSN Ştei (judeţul Bihor), iar apoi deputat FSN, în prima legislatură 1990-1992.

Odată cu ruperea FSN, Vasile Blaga intră în Partidul Democrat, condus atunci de Petre Roman, ca membru fondator.

Nu candidează la alegerile parlamentare din 1992, fiind numit mai întâi prefect al judeţului Bihor, iar apoi director general la Direcţia Regională Vamală Oradea – activitate din care pare să își fi consolidat cariera politică.

Mereu aproape de Traian Băsescu

Din 1996, odată cu alegerile legislative, revine în Parlament ca senator, până în anul 2000. Urmează o nouă pauză de patru ani din Parlament, timp în care urcă treptele către conducerea PD, ca secretar general, apoi vicepreşedinte şi preşedinte al PD Bucureşti.

În 2004 revine în Parlament, ca senator, continuându-şi activitatea neîntrerupt în Senat până în prezent, fiind la al cincilea mandat.

Tot în 2004, apropierea de Traian Băsescu, devenit între timp şef al PD, se materializează prin poziţia de şef al campaniei prezidenţiale a primarului de atunci al Capitalei.

După ce a devenit preşedinte, Traian Băsescu l-a numit pe Vasile Blaga consilier prezidenţial pe probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, însă nu ocupă acest post decât 8 zile, pentru ca în decembrie 2004 să fie numit în fruntea Ministerului de Interne, funcţie pe care o ocupă până în 2007, odată cu momentul în care PNL a dat afară PD de la guvernare. Între timp, îşi reia şi funcţia de secretar general al PD.

În decembrie 2007, PD fuzionează cu aripa disidentă din PNL şi formează PDL, partid care ajunge la guvernare în 2008, în scurtul guvern PSD-PDL, în care Blaga este ministru al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Din 2009, odată cu Guvernul Boc 2, Blaga ajunge vicepremier şi ministru de Interne pentru a doua oară, funcţie pe care o ocupă până în 2011.

Punctul de cotitură

2011 este şi anul în care încep disputele pentru putere în PDL şi depărtarea de Traian Băsescu. În mai este organizată o Convenţie Naţională a PDL, la care candidează Emil Boc (susţinut de preşedintele Traian Băsescu) şi Vasile Blaga. La finalul zilei, Boc rămânea lider al PDL, cu 868 de voturi, faţă de cele doar 499 obţinute de Blaga.

Înaintea Convenţiei, Traian Băsescu îl ataca dur pe Vasile Blaga. “PDL nu poate fi condus prin căprărie, n-are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte”, spunea şeful statului atunci.

După Convenţie, Blaga pierde poziţia sa tradiţională de secretar general, însă devine preşedinte al Senatului, o funcţie pe care o ocupă până în 2012.

Atunci, Vasile Blaga încearcă din nou – de data aceasta cu succes – să câştige şefia PDL. În februarie 2012, Emil Boc demisionează din fruntea Guvernului, ca urmare a protestelor de stradă pornite în urma Legii sănătăţii susţinută de preşedintele Traian Băsescu.

Este numit în funcţie un guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu, pe care PDL îl sprijină, însă acesta este demis prin moţiune de cenzură în aprilie 2012, când USL ajunge la putere prin Guvernul Ponta.

Blaga este atunci înlăturat de la şefia Senatului, dar odată cu alegerile interne din PDL din iunie, provocate de demisia lui Emil Boc pe fondul rezultatelor slabe obţinute în alegerile locale, devine preşedinte al formaţiunii, intrând în cursă fără contracandidat.

Confruntare deschisă cu Traian Băsescu

Este stabilită o nouă rundă de alegeri în 2013, având în vedere că Blaga devenise lider în urma unei Convenţii Extraordinare.

La Convenţia din 2013, în cursă intră şi Elena Udrea, susţinută de preşedintele de atunci Traian Băsescu. Vasile Blaga câştigă însă în faţa lui Udrea, dar rezultatul este unul strâns: 2404 voturi pentru el, faţă de cele 2013 ale Elenei Udrea. Urmează acuzaţii de fraudare a alegerilor şi solicitări de renumărare, care sunt însă respinse.

“Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unui sau altuia dintre candidaţi, nu pentru asta am venit aici, opţiunile mele sunt cunoscute, am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu”, spunea Traian Băsescu atunci, în mijlocul Convenţiei.

Deranjat de rezultatul alegerilor, Traian Băsescu anunţă în acea seară, într-un mesaj video, ruperea formală.

“Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”, a transmis Băsescu, fostul preşedinte începând la scurt timp înfiinţarea PMP, alături de lideri demisionari precum Elena Udrea şi alţi parlamentari ai formaţiunii. Vasile Blaga i-a transmis lui Băsescu atunci că “nu ştie să piardă”, urmând un şir lung de atacuri reciproce.

Navigând prin ape tulburi

Ca lider PDL, Vasile Blaga a condus partidul printr-o perioadă de opoziţie la adresa guvernării USL, însă, odată cu ruperea Uniunii şi asumarea guvernării de către PSD, a început o perioadă de apropiere cu PNL, condus încă la acea vreme de Crin Antonescu.

Fuziunea s-a oficializat în vara anului 2014, înainte de alegerile prezidenţiale. Deja preşedinte al PNL devenise Klaus Iohannis, după retragerea lui Antonescu, provocată de eşecul de la alegerile europarlamentare din primăvara acelui an.

Odată ce Iohannis devine lider al PNL şi prezidenţiabil al partidului, Vasile Blaga îşi reintră în rolul de şef de campanie, funcţie în care a fost învestit în 2014. După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Iohannis, Blaga a rămas în conducerea PNL în poziţia de co-preşedinte din partea vechiului PDL, alături de co-preşedintele Alina Gorghiu, care reprezintă PNL.

În 2017, PNL urmează să organizeze un Congres pentru finalizarea fuziunii şi alegerea unui preşedinte unic. Nici Alina Gorghiu şi nici Vasile Blaga nu îşi anunţaseră încă intrarea în această competiţie.

Final de carieră

Vasile Blaga a fost plasat, miercuri, sub control judiciar, după ce a fost audiat timp de peste două ore la DNA Ploieşti.

DNA a anunţat că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.9.2016

Un raspuns

  1. SA
    8.10.2016, 9:52 am

    Inca o “victima” a manevrelor urite ale luptei pentru putere.

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Stelian Ion: nerespectarea deciziilor CCR şi CJUE să fie considerată abatere disciplinară

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că are în vedere o modificare legislativă conform căreia nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a celor pronunțate de… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat condițiile în care vor fi disponibilizați minerii până în 2032, când cărbunele dispare din mixul energetic al României

Mariana Bechir

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență privind compensațiile ce le vor fi acordate angajaților din sectorul minier în cadrul programului de închidere a acestei… Mai mult

Stiri

VIDEO Octavian Oprea (ADR): Dosarul electronic al pacientului va fi finalizat în 30 de luni

Redacţia

 Octavian Oprea (ADR) anunță că prima întrunire operativă Comitetului Național pentru Digitalizare și Debirocratizare va fi organizată joi, marcând debutul procesului de inventariere a… Mai mult

Digital

Klaus Iohannis îndeamnă responsabilii români cu digitalizarea să ceară ajutorul experților estonieni

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după întâlnirea cu Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei, că îndeamnă oficialii români responsabili cu digitalizarea să-i contacteze pe experții estonieni… Mai mult

Europa

Infografic: Topul celor mai mari companii din lume în funcție de capitalizarea bursieră

Alexandra Pele

După criza inițială generată de răspândirea pandemiei de COVID-19, piețele globale de capital au avut parte de o revenire puternică. Cele mai mari 100 de… Mai mult

Europa

SUA – amenințarea inflației se apropie, Fed prevede creșterea dobânzilor mai devreme cu un an decât se aștepta

Adrian N Ionescu

Banca centrală a SUA (Federal Reserve – Fed) estimează că prima majorare post-pandemie a dobânzii de referință la dolar va avea loc cu un an… Mai mult

Europa

UE și-a prezentat oficial cele 5 principii care vor guverna relația cu Rusia

Iulian Soare

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au prezentat miercuri un document comun privind abordarea UE în relațiile… Mai mult