joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2023

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a discutat luni cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, despre amendamentele la legea pensiilor speciale ale magistraților. Discuția bilaterală a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga.

“Vom găsi curând o soluţie de echilibru”, a promis ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, conform unui comunicat al MJ despre întâlnirea celor doi oficiali.

Din 2 august, nimic despre pensiile speciale

Despre jalonul 215, cel referitor la reformarea pensiilor speciale, autoritățile nu au mai prezentat nicio situație din data de 2 august, când CCR a decis că legea este parțial neconstituțională.


Ministerul Muncii trebuie să vină cu amendamente și, după aprobarea acestora în Parlament și confirmarea constituționalității de către CCR, România va putea prezenta la Bruxelles noua formă a legii. cu estimarea impactului.

Din cele 79 de jaloane incluse în cea de-a treia cerere de plată, cu o valoare totală de 3,14 miliarde euro, 16 sunt nerealizate, iar patru dintre acestea au o întârziere de un an. Reforma pensiilor reprezintă una dintre aceste restanțe.

Se așteaptă evaluarea jalonului 423

Alina Gorghiu l-a asigurat pe comisarul european că o prioritate a mandatului său este continuarea reformelor angajate de România în domeniul justiţiei.

”Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum şi cele de la Comisia de la Veneţia, sunt în curs de analiză. Aşteptăm, totodată, analiza legilor justiţiei, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.


Comisarul european pentru justiţie a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de procurori şi judecători, precum şi pentru impactul noului sistem de investigare a infracţiunilor de corupţie din sistemul judiciar, mai precizează MJ.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: