În deschiderea ședinței de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale, lăsând să se înțeleagă că în ciuda criticilor venite în special din zona mediului de afaceri, decizia sa rămâne bătută în cuie.
Premierul nu a vorbit însă concret despre ce conține pachetul legislativ care vizează sistemul fiscal și nici data la care va fi înaintat Parlamentului și când își va asuma răspunderea.
„Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus premierul. El a mai afirmat că trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi pentru bogaţi. „Eu cred că aceasta este calea şi vă anunţ că voi merge înainte cu fermitate”. a ţinut să precizeze Ciolacu.
„În primul rând, aş dori să fac un anunţ. Am promis încă de la început că acest guvern va pune întotdeauna România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă şi echitabilă pentru toţi. Pentru asta, trebuie să oprim debandada bugetară! Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor – cumulate sunt frâna care ţin pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua aşa! Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli. S-a terminat!”, a declarat premierul în deschiderea şedinţei Executivului.
Marcel Ciolacu a arătat că discuţiile din ultimele săptămâni au arătat clar că avem nevoie de reforme profunde.
„Am văzut şi vociferări, chiar şi atacuri din partea unor ipocriţi, care au uitat ce obligaţii au pus cu mâna lor în PNRR şi acum le critică. Vă spun că nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa şi pentru ca toţi să plătească ceea ce se cuvine în această ţară! Reforma statului trebuie să fie profundă şi ireversibilă! La fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogaţi şi companiile privilegiate şi alta pentru oamenii obişnuiţi care muncesc din greu. Nu mai merge aşa! Şi, da, dacă îmi permiteţi, aş vrea să iau puţin de la noi, cei cu putere de muncă şi de la cei care fac foarte mulţi bani pentru a da şi la pensionarii care au muncit o viaţă şi la cei aflaţi în nevoie”, a ţinut să menţioneze premierul, adăugând că el crede că ”acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte faţă de cetăţenii săi”.
„Vreau să anunţ că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială. Trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi pentru bogaţi. Eu cred că aceasta este calea şi vă anunţ că voi merge înainte cu fermitate!”, a afirmat premierul.
Masuri fiscale discutate în Coaliție:
- impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro;
- eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară. (rămâne plafonul de 10.000 de lei pentru restul facilităților: impozit pe venit și pilonul doi de pensii);
- eliminarea scutirii de impozit pe venit în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut;
- la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri;
- mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei;
- taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. La fel ca în cazul mașinilor de lux, taxa se aplică pentru suma care depășește valoarea de 500.000 de lei a imobilului.
- se menține impozitul pe dividende la 8%.
- la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
Procedura
Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Înainte de acest moment, Guvernul transmite în Parlament proiectul, iar senatorii și deputații pot depune amendamente pe care executivul poate sau nu să le preia.
După angajarea răspunderii în fața Parlamentului, în termen de trei zile, se poate depune o moțiune de cenzură, care, dacă e adoptată, cabinetul este demis.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
***
Un răspuns
Buna ziua, din pacate acest impozit va trebuie sa fie platit de toate companiile care au o marja de profit mai mica de 6.25%.
Unii dintre ei o sa ii transfere catre clientii finali, adica noi cumparatorii. Altii din pacate o sa aiba o pierdere mai mare de exemplu companiile energointensive care sunt afectati de preturile inca mari a energiei. Multumesc!