joi

13 iunie, 2024

30 ianuarie, 2023

O prevedere introdusă în legislația locală îi va obliga pe producători să plătească o taxă în situația în care intervine o problemă la lanțul de reciclare, chiar dacă aceasta este generată de colectori sau de reciclatori, a avertizat Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM).

”De anul viitor vom putea vedea taxe impuse de Fondul pentru Mediu tot producătorilor care, după ce plătesc o dată această contribuție, acest tarif pentru colectare și reciclare, trebuie să mai plătescă încă o dată faptul că cineva pe lanț a comis o fraudă. Sperăm totuși ca în Parlament această modificare va fi regândită”, a declarat Alin Vișan în cadrul conferinței ”Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie”, organizată de CursDeGuvernare.

Până anul trecut sistemul legislativ era, în opinia sa, foarte corect pus în practică. Fiecare actor răspundea pentru faptele sale. Producătorul trebuia să plătească această contribuție financiară, colectorii să colecteze, iar reciclatorii să recicleze. Dacă exista o fraudă pe lanț, acel actor care făcea frauda trebuia să răspundă.


”Noi ca și producători nu avem instrumentele pentru a corecta ce fac reciclatorii. Sunt autorități ale statului care autorizează aceste activități și care trebuie să fie totuși responsabile”, a adăugat Alin Vișan.

Prevederea intră în vigoare începând cu 2024, dar ar putea suferi modificări în Parlament.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: