vineri

26 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2020

„Noul proiect de hotărâre de guvern (privind sistemul de garanție returnare n.r) pus săptămâna trecută în dezbatere publică  nu face decât să confirme că suntem determinați și noi, producătorii, alături de Guvernul României și de ministrul Mediului, să aducem discuțiile într-o zonă foarte concretă”,  a spus marți, 24 noiembrie 2020, Președintele Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.

Alice Nichita a prezentat marți, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe tema Sistemului de garanție-returnare a ambalajelor în România, punctul de vedere al reprezentanților industriei de băuturi răcoritoare cu privire la sistemul de garanție -returnare.


„Cred că în proiectul de hotărâre de guvern la care facem referire se regăsesc principalele obiective, principii pe care le găsim și în alte state membre care au implementat sistemul de garanție-returnare. În același timp, cred că am reușit să evidențiem multe dintre caracteristicile specifice României, de care va trebui să ținem cont în faza de implementare, fază de implementare pe care noi o vedem scurgându-se foarte rapid, începând din momentul în care legislația va fi în vigoare și în momentul în care administratorul de depozit-returnare va fi licențiat”, a mai spus aceasta.

Cele mai importante declarații făcute de Alice Nichita, președinte ANBR

  • Am văzut că și în Scoția au luat în calcul aproximativ doi ani de la data emiterii legislației, și este totuși o țară mai mică decât România. Noi ne referim la circa circa 6 miliarde de unități colectate care vor intra în acest sistem, fie că sunt pet, sticle sau aluminiu.
  • Trebuie să ținem cont și de specificul pieței de retail, care este împărțită între retailerii mari și retailerii tradiționali. Noi am încercat să avem un dialog constant cu autoritățile și cu ceilalți actori, alături de care ne dorim să avem un parteneriat real în gestionarea sistemului. Ne referim la un sistem național care să funcționeze conform principiului not for profit. Chiar dacă va fi o companie cu scop lucrativ, va demara o grămadă de tranzacții și va trebui să fie bancabilă, pentru asigurarea investițiilor inițiale, vorbim de un sistem care are ca obiectiv cheie să îndeplinească țintele de colectare și reciclare pe fiecare tip de ambalaj.
  • Ne dorim ca acest sistem să reprezinte șansa României de a atinge acele obiective ambițioase care vin din principiile economiei circulare și directiva plasticului de unică folosință.
  • Faptul că inclusiv la nivel european discutăm de obiective diferite la fiecare tip de ambalaj, pet, sticlă, aluminiu. Cred că este bine să existe aceste ținte diferite pentru că fiecare ambalaj vine cu costurile lui specifice.
  • La plastic sunt cele mai ambițioase obiective. Ne dorim să atingem aceste ținte și chiar să le depășim, tocmai pentru a limita și taxa pe plastic.
  • Consumatorii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri sunt pentru scopul comun al tuturor, și să înțeleagă ca nu este nicio nouă taxa și cost suplimentar, ci doar un incentive suficient care să îi determine să aducă ambalajele înapoi de unde le-au achiziționat.

(Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită AICI)

 

 

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: