miercuri

17 iulie, 2024

9 decembrie, 2018

”Alianța Vestului” (AVE), platforma prin care municipiile Cluj Napoca, Timișoara, Arad și Oradea vor să construiască proiecte mari de infrastructură pe bani europeni accesați direct, a fost lansată sâmbătă, la Timișoara.

Este o inițiativă în premieră în UE – ca două regiuni, cu patru orașe importante, să se asocieze și să propună Bruxelles -ului proiecte de mobilitate urbană și de dezvoltare economică.


Asociația de dezvoltare interregională va fi înființată în prima jumătate a anului viitor și va accesa bani europeni începând cu exercițiul financiar 2021 – 2027, pentru mari investiții în orașele partenere dar și pentru drumuri expres, autostrăzi și trenuri de mare viteză care să le unească.

Această structură va suplini lipsa regionalizării, fără de care nu pot fi atrase finanțări pentru proiecte ce se întind pe mai multe județe.

Obiectivul asociației: crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea emigrării românilor şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Proiecte ce ar putea fi construite prin această platfomă:

  • accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania
  • autostrada Via Carpathia
  • susținerea Autostrăzii Timișoara – Belgrad
  • dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru orașe
  • finalizarea centurilor
  • dezvoltarea aeroporturilor și a facilităților la ele
  • rețea de transport public intraregional și interregional
  • creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuze și autobuze (toate electrice), metrou metropolitan

Folosirea avantajelor competitive din zonă


Emil Boc a explicat că inițiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial și nu dorește să pună sub semnul întrebării statul național unitar român:

Nu este îndreptată împotriva guvernării de la București, ci să avem o Românie mai bogată, își propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarității, care stă la baza construcției Uniunii Europene.

Ce spune acest principiu? Că decizia trebuie să fie luată de către autoritatea publică cea mai apropiată de cetățean și de nevoile lui (…)

Discutăm cu UE și partenerii naționali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane și creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm?

Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, și deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles.

Bunele practici, preluate automat

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că că o conectare mai bună a celor patru oraşe, rutier, feroviar, dar şi din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar, se poate forma un baraj pentru migrarea românilor în Europa.

(Citiți și: ”Autostrada Iași – Tg.Mureș a dispărut din Programul Operațional Infrastructură Mare 2021-2027 ”)

Potrivit acestuia, studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă, iar această dezvoltare economică, urmărită de AVE se doreşte a fi un factor de atracţie pentru ca aceia care caută un viitor mai bun să-l poată găsi în România:

Obiectivul este să constituim o asociație de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului și CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea și investițiile să fie un factor de atracție pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România.

Tot ce funcționează bine într-un oraș să fie preluat de celelalte orașe.

Cele patru principii ale Alianței

  • dezvoltarea comunităților – pentru a susține dezvoltarea României
  • libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele
  • mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice
  • stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală

Platforma, deschisă și altor orașe, dar numai pe obiective concrete

Alianța Vestului rămâne deschisă, dar nu ”de-a valma”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, pentru ca platforma să rămână concentrată pe obiective concrete.

(Citiți și: ”România mare și fracturată: Centenarul Marii Uniri va găsi o țară cu o structură și mai dezechilibrată decât e astăzi”)

La numai câteva ore după lansare, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, scria pe Facebook:

Cred că șansa orașului nostru (Bistrița – n. red.) este să devină cât mai repede parte a acestei alianțe administrative. Bistrița poate să fie cu adevărat europeanā!

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: