luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2020

Cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condiţiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piaţă cel târziu în prima lună a lui 2021, în opinia profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

„Ele (vaccinurile – n.red.) deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante. Sigur nu suficiente, dar cantităţi importante care au fost deja contractate de entităţile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puţin de zeci de milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR.

Dacă nu vor fi autorizate, pentru că nu se vor dovedi eficiente sau foarte sigure, aceste doze deja produse vor fi distruse, acesta fiind riscul asumat de companiile farmaceutice și statele care au plătit în avans sute de milioane de fiole de vaccinuri.


„Este un risc foarte mare, aşa se lucrează în situaţii de criză, pentru că e foarte posibil ca un produs să nu primească autorizaţia şi atunci el este distrus şi nu se mai utilizează pentru că nu poţi, în condiţii de criză majoră de sănătate publică, să aştepţi să obţii autorizaţia după care să începi producţia. El practic se produce în cantităţi suficiente după studiile de fază 1 şi 2, se cunoaşte concentraţia necesară, secvenţialitatea dozelor şi studiul de fază 3 consfinţeşte. Dacă studiul de fază 3 eşuează, atunci tot vaccinul este distrus”, a explicat Alexandru Rafila.

Medicul a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că România trebuie să ia din timp măsuri pentru administrarea vaccinului.

„Norocul nostru că suntem în Uniunea Europeană. Dar ce vreau să înţelegem, asta trebuie să fie foarte clar: organizarea vaccinării depinde de fiecare stat, adică nu ne organizează Comisia Europeană şi vaccinarea şi atunci, ştiţi că noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării şi e bine să începem lucrurile din timp, încât să nu ne trezim în situaţia ca aşteptările oamenilor să primească vaccin să fie înşelate de incapacitatea de a-l administra”, a afirmat el.

Primii vaccinați – cei 250.000 de angajați din sistemul sanitar

Întrebat câţi români ar urma a fi vaccinaţi iniţial, el a răspuns că „probabil până la 5 milioane” ar urma să fie vaccinaţi până în vara anului viitor.


„Cu precizarea că 200-250.000 de persoane care lucrează în sectorul sanitar vor fi vaccinate cu prioritate. Aşa se întâmplă peste tot, după care alte categorii de personal din sectoare vitale şi pacienţii cei mai vulnerabili”, a mai explicat Alexandru Rafila.

România trebuie să se organizeze din timp pentru campania de vaccinare, întrucât „noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”, mai spune Alexandru Rafila.El a precizat că unele vaccinuri pot fi păstrate la frigider, precum un vaccin clasic, iar altele rezistă doar la temperaturi foarte ridicate.

Acesta a explicat că milioane de doze de vaccin au fost deja produse, dar acestea ar urma a fi distruse dacă nu vor primi autorizaţia de punere pe piaţă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: