joi

25 aprilie, 2024

7 aprilie, 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății.

În replică, Raed Arafat afirmă că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

Nu este prima dată când un ministru al Sănătății încearcă să își treacă în subordine serviciul creat de Raed Arafat, dar toate tentativele precedente au eșuat. De la constituirea noii alianțe de guvernare, PSD a avut constant dispute cu Raed Arafat, ultima fiind legată de controlul acțiunilor de combatere a coronavirus.

(Citește și: ”Raed Arafat, sub presiune să predea Ministerului Sănătății rolul central în combaterea epidemiei Covid”)


Miza controlului SMURD este, în primul rând, una de natură financiară, bugetul instituției fiind alimentat din multiple surse (Ministerul Sănătății, Ministerul Internelor, donații, sponsorizări, autorităților publice locale).

Argumentele lui Alexandru Rafila

Principalul argument al lui Alexandru Rafila este că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.

”Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară.


Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății, prezent la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Contra-argumentele lui Raed Arafat

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit.

Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: