vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2020

Președintele Belarus, Alexander Lukașenko, caută sprijinul lui Vladimir Putin după cinci săptămâni de ample proteste de stradă în care i se cere să renunțe la putere.

Lukașenko, care se confruntă cu cea mai gravă criză internă din cei 26 de ani în care a stat la putere, merge la Soci având, scrie Reuters, soarta în mâinile lui Putin-  sprijinul economic și militar pe care i l-ar putea oferi Moscova i-ar putea asigura menținerea în fruntea Belarus.

Opoziția din Belarus îl acuză pe Aleksander Lukașenko de falsificarea rezultatului alegerilor prezidențiale organizate la data de 9 august, când cifrele oficiale i-au atribuit victoria cu 80% în alegeri. După momentul anunțării rezultatelor, mii de oameni au fost arestați și aproape toți liderii importanți ai Opoziției au fost fie arestați, deportați sau obligați să plece din țară.


Cel puțin 100.000 de protestatari au ocupat duminică străzile din Minsk cerând plecarea din fruntea statului a ”șobolanului Lukașenko”. Poliția a anunțat că a operat 400 de arestări.

Acțiunile de până acum ale lui Vladimir Putin nu arată dorința acestuia de a-l vedea alungat de la putere pe Lukașenko, în ciuda faptului că președintele fostului stat sovietic îi este un aliat capricios și prea puțin ascultător.

În august, Vladimir Putin a anunțat că are ”o rezervă de forță polițienească” care poate fi pusă imediat la dispoziția președintelui Lukașenko în caz de nevoie. Ulterior, Kremlinul a anunțat că puterea de la Minsk este stăpână pe situația din țară și că nu este nevoie de niciun ajutor extern.

Cu toate acestea, Rusia trimite luni militari în Belarus, oficial pentru a participa la exerciții comune la care este invitată și armata Serbiei. Exercițiile denumite ”Frăția slavă” se desfășoară în perioada 14-25 septembrie.


Rusia s-a mai oferit să restructureze datoria Belarus și să îi susțină sistemul bancar.

Sprijinul Moscovei l-ar putea determina pe Lukasenko să accepte o și mai accentuată dominație a Rusiei în relațiile bilaterale. Rusia a insistat mult timp pentru relații foarte apropiate, politice și economice, cu Belarus, propunându-i inclusiv utilizarea unei monede comune, dar insistențele Moscovei au fost respinse de Lukașenko.

Situația internă – demonstațiile de duminică au fost cele mai ample de la începerea acestora, în urmă cu 5 săptămâni- l-ar putea însă împinge pe Lukașenko să accepte ”protecția” Rusiei.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: