joi

28 martie, 2024

1 septembrie, 2012

Guvernul a stabilit, sâmbătă, ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe 9 decembrie, după ce anterior, a avansat data de 2 decembrie 2012.

La începutul ședinței de guvern, premierul Victor Ponta spunea că data de 2 decembrie ar favoriza absenteismul de la vot și chema PDL la dialog pentru devansarea alegerilor pentru 25 noiembrrie, însă, în cele din urmă, a decis chiar amânarea cu o săptămână.

”Suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea, din punctul meu de vedere, pentru că sunt festivităţile de 1 decembrie, este liber şi de Sfântul Andrei, nu? Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie, nu ştiu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână alegerile, nu ştiu cât o să mai crească ei în sondaje”, a spus Ponta înainte să stabilească data alegerilor


Potrivit altei hotărâri de guvern, bugetul stabilit pentru alegeri se ridică la 199 de milioane de lei, din care se repartizează defalcat:

  • 176,01 milioane lei către Ministerul Administraţiei şi Internelor,
  • 4,55 milioane lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului
  • 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă
  • 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe
  • 1,99 milioane lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Se amână folosirea cărților de alegător

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a decis amânarea obligației folosirii cărților de alegători, deși încă din 2008, Legea 35, pentru alegerea parlamentarilor, prevedea utilizarea acestui document.

”Prin Ordonanţa de urgenţă adoptată s-au prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral din cauza faptului că până în prezent nu tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le-au fost eliberate cărţi de alegător şi, din cauza subfinanţării, registrul electoral nu e operaţional” – își motivează Guvernul decizia.

Astfel, alegătorii vor vota, în cea mai mare parte, tot pe baza cărților de identitate, pe care se vor aplica timbrele care dovedesc exprimarea votului, dar care pot fi dezlipite, cu ușurință și fără urme, de pe document.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: