PNL și PSD au căzut de acord pe organizarea alegerilor locale - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

PNL și PSD au căzut de acord pe organizarea alegerilor locale

11 iunie, 2020

PSD și PNL au depus joi, la Senat, un proiect de lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie. În consecință, alegerile locale 2020 pot fi organizate cel mai târziu în luna octombrie.

Proiectul mai prevede că data alegerilor va fi stabilită prin lege organică, Parlamentul fiind cel care va decide când va fi organizat scrutinul.

O astfel de lege organică ar trebui votată în iulie, pentru că proiectul PSD-PNL prevede emiterea acesteia ”cu cel puțin 60 de zile înaintea votării”.


În ultimii 30 de ani, data alegerilor a fost stabilită de Guvern, prin Hotărâre. De această dată, Guvernul va stabili, la propunerea Autorității Electorale Permanente, doar „calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul de lege reduce termenele pentru depunerea candidaturilor și numărul minim al susținătorilor pentru depunerea candidaturilor, care este redus la jumătate. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Mandatele aleșilor din expiră pe 21 iunie. Inițial, mandatele acestora au fost prelungite până la sfârșitul anului prin ordonanță de urgență. La data de 3 iunie, CCR a decis că OUG de prelungire a mandatelor nu este constituțională.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr