Alegerile europene au debutat luni în Estonia, oamenii începând să voteze online și în persoană. Potrivit Euractiv, Estonia are probleme tehnice cu platforma de vot online.
Estonienii au început să își voteze reprezentanții în Parlamentul European cu 5 zile înainte de data oficială a alegerilor europene, care au loc pe 9 iunie. Unii alegători nu au putut să-și voteze online din cauza unor probleme tehnice cu site-ul web electoral, a anunțat luni Comitetul Electoral Național Estonian (RVK).
Probleme cu browserele web
În declarațiile făcute radiodifuzorului național ERR, șeful RVK, Arne Koitmäe, a spus că unele browsere web au identificat aplicația specială necesară pentru a vota drept malware și au blocat descărcarea acesteia.
Potrivit radiodifuzorului național eston, mai mult de 12.700 de voturi au fost exprimate online și aproape 6.000 în persoană până la ora 16.45.
În următorul Parlament European, Estonia va avea șapte deputați din totalul de 720.
Partidul conservator Patria, al fostului ministru de externe Urmas Reinsalu, conduce în sondaje de șase luni, opunându-se măsurilor ecologiste și cerând un control mai strict asupra construcției unei rețele feroviare care să lege statele baltice de Polonia.
Calendarul alegerilor în UE
Între 6 şi 9 iunie, cetăţenii din ţările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Sunt aşteptaţi la vot în jur de 373 de milioane de europeni.
Olanda organizează alegerilor europene pe 6 iunie, în timp ce marea majoritate a ţărilor membre, inclusiv România, au planificat alegerile pe 9 iunie
În Irlanda, votul este organizat vineri, 7 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri şi sâmbătă (7 și 8 iunie)
Letonia, Malta şi Slovacia vor vota sâmbătă, 8 iunie. Italia va vota sâmbătă şi duminică (8 și 9 iunie).
Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) au fixat alegerile europene duminică, 9 iunie.
Câți eurodeparlamentari dă fiecare țară – România, locul 6 după numărul de mandate repartizate
Ţările membre UE, de dimensiuni diferite, aleg un număr diferit de deputaţi europeni. Nu pot exista mai mult de 96 şi nici mai puţin de 6 locuri pentru fiecare ţară.
În actualul Parlament, Germania are cel mai mare număr posibil de reprezentanţi- 96. Cu cei 79 de europarlamentari, Franța ocupă poziţia a doua, iar Italia poziția a treia, cu 76. România are 33 de parlamentari, fiind a șasea țară din UE după reprezentare.
Repartizarea pe țări a mandatelor din noul Parlament European:
- Germania: 96
- Franţa: 81
- Italia: 76
- Spania: 61
- Polonia: 53
- România: 33
- Olanda: 31
- Belgia: 22
- Grecia: 21
- Cehia: 21
- Suedia: 21
- Portugalia: 21
- Ungaria: 21
- Austria: 20
- Bulgaria: 17
- Danemarca: 15
- Finlanda: 15
- Slovacia: 15
- Irlanda: 14
- Croaţia: 12
- Lituania: 11
- Slovenia: 9
- Letonia: 9
- Estonia: 7
- Cipru: 6
- Luxemburg: 6
- Malta: 6
***