Aproximativ 78% din tinerii români cu vârste între 15 și 30 de ani intervievați în cadrul ultimului Eurobarometru au declarat că intenționează să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. Este cel mai ridicat procent de intenție din UE și cu 14 puncte procentuale peste media intenției tinerilor din celelalte state membre.
Cele mai puține intenții de vot au declarat tinerii din Malta (47%), Letonia (46%) și Luxemburg (41%).
În timp ce 38 % din tinerii europeni consideră votul drept cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea, aproximativ 19 % au declarat că nu sunt interesate de politică, iar 13 % nu sunt interesate să voteze.
Tinerii europeni sunt activi și implicați
- 64 % din tinerii intervievați din cele 27 state UE au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni.
- În plus, 48 % au raportat că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiții, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician.
- Tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34 %), schimbările climatice și mediu (33 %), sănătate și bunăstare (29 %) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29 %).
Tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană
- Peste 43 % au participat la o activitate în altă țară din UE. Exemple tipice în acest sens includ studiile sau formarea (16 %), voluntariatul (12 %) sau munca (12 %).
- Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49 %) afirmă că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.
- 67 % dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puțin într-o anumită măsură, asupra vieții lor de zi cu zi, în timp ce 26 % afirmă că nu o are, iar 7 % nu știu.
****
Un răspuns
Pentru mine intrebarea fundamentala este daca in Romania putem asigura continuarea cu succes economic major a drumului european al tarii, avnd in vedere calitatea de o mediocritate intelectuala si profesionala evidenta a propunerilor de reprezentanti in forurile locale, in Parlamentul Romaniei si, mai ales, pentru functia de Presedinte al Romaniei. Or fi progresisti tinerii, dar efectul major de frana a dezvoltarii pe calea europeana autentica a Romaniei din partea celor ce sunt indreptatiti sa conduca tara ACUMA (nu ei spun ca tinerii trebuie sa astepte sa le vina randul ?) este, inca, foarte puternic. Cu plagiatori, dovediti sau clar posibili, cu doctori in orice stiinta dar fara stiinta, cu prieteni ai modului mafiot de functionare a statului si cu o Justitie care numai de incredere nu este etc. nu prea vad cum s-ar putea veni in intampinare dorintei tinerilor de integrare adevarata in Europa cu adevarat civilizata.