Rezultatele preliminare în urma numărării a 97% din procese verbale arată că Partidul Socialist, al președintelui prorus Igor Dodon conduce cu 31,47%, fiind urmat de platforma proeuropeană a lui Andrei Năstase și Maia Sandu, cu 25,90% dintre voturile valabile exprimate la scrutinul de duminică.
Vor mai intra în Parlamentul de la Chișinău:
- PD, partidul ologarhului Vladimir Plahotniuc – cu 24,12%
- formațiunea ȘOR (al omului de afaceri Ilan Șor, primar orașului Orhei și condamnat la șapte ani și de jumătate închisoare în dosarul miliardului de dolari fraudat de la Banca de Economii) – cu 8,50% din voturi.
Sondajele indicau că platforma ACUM se va clasa pe locul trei, după formațiunea lui Vladimir Plahotniuc.
Au concurat 14 partide politice şi un bloc electoral, iar pragul pentru intrarea în în parlament este de 6% în cazul partidelor și de 8% în cazul blocurilor electorale.
Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în sistem mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale – 50 dintre ei vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.
Au participat la vot mai puțin de jumătate din cetățenii cu drept de vot (1,44 milioane), din cei aproape trei milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova.
Cea mai mare prezență s-a înregistrat în rândul persoanelor în vârste, în timp ce tinerii de până la 25 de ani sunt cea mai pasivă categorie de alegători.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.
Liderii ACUM au acuzat fluxul intens de votanți din Transnistria aduși cu autobuzele la vot și plata acestor alegători cu câte 20 de dolari. Formațiunea a cerut ca rezultatele din circumscripțiile respective să nu fie validate.
Vladimir Plahotniuc a anunțat că PD este dispus să formeze majoritatea cu orice formațiune
Controversatul Vlad Plahotniuc a admis, duminică seara, imediat după anunțarea estimărilor, că formaţiunea sa politică ar putea negocia cu orice alt partid reprezentat în Parlament, în vederea formării unei majorităţi. Partidul Democrat nu are politicieni cu care nu acceptă să discute şi nici subiecte pe care nu doreşte să le abordeze, a explicat oligarhul.
„Partidul Democrat (…) va lucra pentru cetăţeni, pentru a face viaţa oamenilor noştri mai bună. Indiferent de diferenţele doctrinare dintre partidele care vor fi în Parlament, politicienii din Moldova trebuie să aibă un singur scop: să facă viaţa oamenilor noştri mai bună. Noi, cei din Partidul Democrat, nu suntem supăraţi pe nimeni, nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm, noi nu avem subiecte pe care nu vrem să le discutăm, noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi. Noi vrem să lucrăm pentru ţară şi să facem tot ce ne-am angajat la întâlnirile noastre cu oamenii”, a declarat Vladimir Plahotniuc, citat de Agerpres.
Opoziția proeuropeană – Cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova
Maia Sandu, copreşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat după închiderea secţiilor de votare că Republica Moldova „se rostogoleşte în dictatură de stil putinist”:
„Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (…) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.
Andrei Năstase şi Maia Sandu au făcut apel la partenerii externi, în special la UE, România şi SUA, să evalueze şi să se pronunţe cu privire la situaţia alegerilor din Republica Moldova, relatează Agerpres.
Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene au declarat că nu vor recunoaşte valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Ei susţin ca acolo cetăţenii au fost aduşi la vot în mod organizat şi că acestora le-au fost propuşi bani contra voturilor.
De asemenea, ei au raportat şi probleme la votul din diaspora, unde cetăţenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepţionează contestaţiile depuse de cetăţenii care nu au putut vota.