miercuri

17 iulie, 2024

9 octombrie, 2023

Coaliția de centru-stânga a cancelarului german Olaf Scholz a primit un avertisment sever din partea alegătorilor din landurile Bavaria și Hesse. Probleme economice și temerile legate de imigrație, scrie The Guardian, au impulsionat conservatorii din opoziție și extrema dreaptă.

La alegerile de duminică, partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a ieșit din fortărețele sale post-industriale din est pentru a obține cel mai bun rezultat al său vreodată într-un stat vestic. Sondajele au arătat că este pe cale de a fi al doilea cel mai mare partid din Hesse, unde se află capitala financiară Frankfurt.

Partidele din coaliția guvernamentală s-au descurcat mai rău decât acum 5 ani

Toate cele trei partide din coaliția federală a lui Scholz – social-democrații săi, Verzii și democrații liberi (FDP) pro-business – s-au descurcat mai rău decât acum cinci ani în state care reprezintă împreună aproximativ un sfert din populația germană.


FDP a părut chiar pe cale să nu atingă pragul de 5% pentru a intra în parlament în ambele state.

Analiştii spun că acest rezultat va amplifica şi mai mult tensiunile într-o coaliţie care s-a străduit să găsească un numitor comun, cancelarul Olaf Scholz fiind acuzat că nu a arătat forța necesară pentru a impune ordinea şi a aborda crizele- de la războiul din Ucraina la tranziţia verde.

În Hesse, s-a estimat că CDU va obține 34,5% din voturi pentru legislatura statului, permițându-le probabil să guverneze pentru un alt mandat. SPD-ul de 15,1% – în scădere cu 4,7% față de rezultatele din 2018.

Între timp, Uniunea Socială Creștină (CSU), care conduce Bavaria din 1957, urma să câștige 36,4% din voturi în acel stat – cel mai prost rezultat din 1950. Se așteaptă ca CSU să-și continue coaliția cu populiștii Free Voters cu 15,3%. Ei și AfD au fost singurele partide care au obținut câștiguri în alegerile din Bavaria.


AfD a obținut 18,4% în Hesse și 16% în Bavaria, față de 13,1% și, respectiv, 11,6% în 2018, confirmând ascendența politică a unui partid creat în urmă cu doar 10 ani. AfD, naționalist și anti-migrant, se plasează pe locul doi la nivel național, în creștere de la al cincilea la alegerile din 2021, într-o schimbare care ar putea îngreuna formarea de majorități stabile în Germania, având în vedere că alte partide refuză să colaboreze cu AfD.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: