vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2022

Sârbii merg la urne duminică la alegerile prezidențiale și parlamentare care îi opun pe actualul președinte Aleksandar Vucic (foto) și partidul său, Partidul Progresist (SNS), unei opoziții care se angajează să combată corupția și să îmbunătățească protecția mediului.

Aleksandar Vucic candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani, cu o promisiune de pace și stabilitate, mesaj asemănător cu cel al FIDESZ la alegerile din Ungaria.

După invaziaUcrainei de către Rusia, Occidentul a pus presiune pe Serbia să aleagă între legăturile sale tradiționale cu Moscova și aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană.


Secțiile de votare pentru cei 6,5 milioane de alegători din Serbia s-au deschis la 05:00 GMT și se vor închide la 18:00 GMT.

Sondaje citate de Reuters arată că Aleksandar Vucic este pe cale să câștige în primul tur, în fața lui Zdravko Ponos, un general de armată în retragere, care este candidat pentru coaliția pro-europeană și centristă Alianța pentru Victorie.

În ceea ce privește alegerile parlamentare, uUn sondaj realizat de sondajul Faktor Plus, publicat miercuri în cotidianul Blic, arată că Partidul Progresist ar câștigat 53,6% din voturi.

Alianța pentru Victorie ocupă locul al doilea cu 13,7%, iar partenerul de coaliție al președintelui Vucic, socialiștii, au 10,2%. Un grup de ecologiști ar obține 4,7% din voturi, peste pragul de 3% necesar intării în parlament.


Opoziția din Serbia a boicotat în mare parte alegerile parlamentare în 2020, permițând SNS și aliaților săi să obțină 188 de locuri în parlamentul de 250 de locuri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: