fbpx

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Chestiunea

Prognoza de primăvară: 5% creșterea PIB pentru 2021 – dar atenție la competitivitate și la salariile reale!

Prognoza de primăvară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2021, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și… Mai mult

29.04.2021

Alegeri parlamentare în Polonia- sondajele prevestesc schimbarea orientării guvernamentale

de Victor Bratu 22.10.2015

donald tusk

Polonezul Donald Tusk, preşedinte al Consiliului European, la votul pentru alegerea preşedintelui Poloniei

Polonia organizează duminică alegeri parlamentare. Rezultatul, afirmă Guardian, va avea consecinţe în plan european- de la rolul pe care Polonia îl joacă în criza refugiaţilor, până la şansele ca David Cameron să renegocieze cu succes rolul Marii Britanii în UE înainte de organizarea referendumului naţional  în care cetăţenii britanici sunt aşteptaţi să spună dacă vor să rămână în Uniune.

Polonia a fost singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea şi rămâne una dintre cele mai performante economii europene. Însă, dacă sondajele vor fi confirmate la urne, Polonia se va confrunta cu prima schimbare de orientare guvernamentală din ultimii 8 ani în condiţiile în care formaţiunea de dreapta Lege şi Dreptate are un avans considerabil în preferinţele electorale.

Cum sunt aleşi parlamentarii

Cei 460 de membri ai Seimului (camera parlamentară inferioară) sunt aleşi prin normă de reprezentare proporţională în 41 de circumscripţii.

Partidele trebuie să treacă un prag de 5% pentru a avea acces în Seim. Pragul pentru coaliţii este de 8%. Minorităţile naţionale nu sunt condiţionate de atingerea unui prag electoral.

Cei 100 de membri ai Senatului (camera parlamentară superioară) sunt aleşi după principiul cel mai mare număr de voturi obţinut în circumscripţia uninominală.

Care sunt partidele care participă la alegeri

campaniePlatforma Civică (PO)– formaţiune de centru-dreapta condusă de actualul premier, Ewa Kopacz. Ea este a doua femeie premier, instalată în funcţie în anul 2014, preluând mandatul de la Donald Tusk, actual preşedinte al Consiliului European.

PO este principalul partid de guvernământ din 2007.

Lege şi Dreptate (PiS)– partid de dreapta fondat în 2001 de fraţii Kaczyński, Lech şi Jarosław, primul fost preşedinte, al doilea fost premier al Poloniei. Lech Kaczyński a murit într-un accident aviatic produs în 2010, Jarosław Kaczyński  este în prezent preşedintele formaţiunii.

Candidatul PiS pentru funcţia de premier în aceste alegeri este Beata Szydło, membru al parlamentului din 2005. Andrzej Duda, membru al PiS a câştigat alegerile prezidenţiale organizate anul acesta.

Partidul Poporului Polonez (PSL)– formaţiune de centru-dreapta, în prezent partenerl la guvernare al PO.

PSL este afiliat PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European.

Stânga Unită (ZL)– alianţă de centru-stânga formată în iulie 2015 de către Alianţa Democratică de Stânga (SLD) şi formaţiuni mai mici- Verzii, Socialiştii Polonezi şi Mişcarea Ta.

Social Democraţii au obţinut cele mai bune rezultate în 2001, când SLD a câştigat alegerile iar Leszek Miller a fost instalat premier. În următoarele 3 alegeri, SLD a obţinut 11,3%, 13,2% şi 8,2%.

Coaliţia pentru Înnoirea Republicii– Libertate şi Speranţă (KORWiN)- formaţiune de dreapta, eurosceptică. Parlamentarii săi europeni sunt grupaţi  alături de Democraţii Suedezi şi de Partidul Independenţei UK (Ukip).

Kukiz’15 – mişcare anti-guvernamentală condusă de cântăreţul Paweł Kukiz. Kukiz a obţinut 21% dintre voturile exprimate la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul 3.

Una dintre principalele teme de campanie a Kukiz’15 a fost reforma electorală, obiect al unui referendum organizat în Polonia în septembrie. Doar 8% dintre alegători au fost de acord cu această reformă electorală, formaţiunea scăzând constant în sondaje după septembrie.

Modern – partid centrist liberal fondat în mai de fostul economist al Băncii Mondiale Ryszard Petru.

Ce s-a întâmplat la precedentele alegeri

La alegerile din 2011, Platforma Civică a obţinut aproape 40% din voturi şi 207 locuri în parlament. Donald Tusk este al doilea premier după căderea comunismului care reuşeşte să obţină un al doilea mandat. PO a reînnoit coaliţia de guvernare cu PSL.

Cum arată sondajele la zi

sondajDe la precedentele alegeri, publicul polonez s-a apropiat de ideile vehiculate de dreapta politică. În baza sondajelor de opinie, formarea unei majorităţi de dreapta este la îndemâna partidului Lege şi Dreptate.

În era post-comunistă, niciun partid polonez nu a reuşit să guverneze singur. În situaţia în care nu reuşeşte să obţină majoritatea de 231 de locuri în Seim, PiS va fi la concurenţă cu PO în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare.

Posibilii parteneri de coaliţie ai PiS ar putea fi KORWiN sau Kukiz’15, dar amândouă sunt creditate cu procente apropiate de pragul electoral de 5%. Restul formaţiunilor sunt, teoretic, împotriva unei alianţe cu PiS.

Indiferent cine va forma guvernul un lucru este clar- următorul premier va fi o femeie.

Numărul femeilor care au intrat în Seim a crescut cu peste 80% în ultimii 20 de ani, ajungând la 111.

Care este apetitul pentru vot

Prezenţa la urne a electoratului polonez este relativ redusă. 30,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt înregistraţi în Polonia- al şaselea cel mai semnificativ număr de alegători dintre cele 28 de state membre. Când vine însă vorba de prezenţă la vot, Polonia are una dintre cele mai scăzute prezenţe la urne din Europa.

La ultimele alegeri, organizate pentru Parlamentul European, prezenţa la urne a fost de 23,8%- doar în Slovacia şi Cehia au fost rate mai scăzute.

La parlamentarele din 2011, prezenţa la vot a fost de 48,9%, iar după 1991 doar două alegeri s-au bugurat de o prezenţă la vot mai mare de 50%.

Secţiile de votare se vor deschide duminică la ora locală 7.00 şi se închid la ora locală 21.00. Rezultatele finale sunt aşteptate luni, 26 octombrie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.10.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

BNR menține dobânda-cheie de politică monetară la 1,25% pe an

Vladimir Ionescu

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an şi păstrarea nivelurilor… Mai mult

Europa

Raport independent: Catastrofa pandemiei Covid putea fi evitată, OMS trebuie reformată

Razvan Diaconu

Situația catastrofală la care a ajuns pandemia Covid-19 putea fi evitată, însă ezitările și slaba coordonare din prima perioadă de după identificarea noului coronavirus au… Mai mult

Stiri

Înscrieri deschise | VIDEO-CONFERINȚA Sănătatea – capital economic și siguranță națională. Cum să vindecăm sistemul sanitar românesc

Redacţia

Perioada pe care o parcurgem arată că reforma în Sănătate nu presupune doar rezolvarea haosului organizațional: cu zeci de mii de morți, închiderea  instituțiilor esențiale,… Mai mult

Stiri

Contract semnat pentru lotul 2 al autostrăzii de centură a Bucureștiului. Termen promis pentru finalizarea A0: 2024

Razvan Diaconu

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat miercuri contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 al autostrăzii de centură a Bucureştiului (semi-inelul nordic),… Mai mult

Europa

Daimler averizează guvernul german asupra costurilor sociale ale trecerii la automobile electrice

Iulian Soare

Dacă Uniunea Europeană vrea să promoveze trecerea la maşini cu emisii zero, atunci Daimler AG este pregătit, dar este necesar să existe o dezbatere deschisă… Mai mult

Stiri

Gilead Sciences anunță lansarea filialei din România

Vladimir Ionescu

Gilead Sciences, Inc. anunță înființarea unei subsidiare pentru desfășurarea activităților de marketing în România. Subsidiara va începe să desfășoare activități de marketing de la 1… Mai mult

Europa

Prognoza de primăvară a Comisiei, harta europeană: creșterea României în 2021 va fi de 5,1%, estimare mult îmbunătățită

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană și-a îmbunătățit substanțial estimarea privind creșterea economică a României în 2021, până la 5,1% în cadrul Prognozei de primăvară, publicată miercuri, de la… Mai mult