UPDATE: Răsturnare de situație
Forum pentru Democrație (FvD) al lui Thierry Baudet (foto), de 36 de ani, a ieșit învingător din alegerile provinciale care folosesc la desemnarea reprezentanților în camera superioară a parlamentului.
FvD, fondat cu numai doi ani în urmă, va fi de acum cel mai important partid din Senat cu 13 mandate, urmat îndeaproape de VVD al dlui Rutte, care păstrează 12 mandate.
***
Știrea inițială:
Coaliţia guvernamentală a premierului Mark Rutte a pierdut majoritatea în camera superioară a Parlamentului, după alegerile provinciale de miercuri, ce au consemnat o creştere puternică a populiştilor eurosceptici.
De la 38 de locuri deținute de coaliția de guvernare, sondajele indică o posibilă scădere la 31 de mandate, din cele 75 existente în Senat.
El este de unul dintre cei mai mulți influenți lideri europeni, inclusiv în negocierile pentru Brexit, și conduce Olanda de opt ani. Aceste alegeri regionale îl vulnerabilizează ca niciodată și îl obligă să se îndrepte și spre alte formaţiuni politice, pentru a forma majoritatea necesară ca să-și legile.
Forumul pentru Democraţie (FVD) a intrat în Senat, pentru prima oară, și va deține 10 locuri, potrivit rezultatelor sondajului realizat la ieşirea de la secţiile de votare.
Se plasează astfel pe locul doi, cu puţin în urma Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte, care a obţinut 12 locuri, față de 13, la scrutinul anterior.
Partidul pentru Libertate (PVV), formaţiune anti-islam condusă de deputatul de extremă dreapta Geert Wilders, a obţinut doar 6 locuri, cu 3 mai puţin faţă de cele deţinute anterior.
FvD este o formațiune populistă, de dreapta, condusă de Thierry Baudet, cunoscut pentru afirmațiile sale controversate legate de imigrație, dar și pentru misoginismul său. În urmă cu ceva timp, el a declarat că „femeile, în general, nu excelează în profesiile lor şi sunt nu sunt ambiţioase”.
Baudet a fost inițial un eurosceptic dur, cerând “Nexit”, dar viziunea sa s-a schimbat mult în ultima perioadă, după deruta provocată în Marea Britanie de Brexit.
Aceste alegeri regionale, comentează analiștii din Olanda, au semănat mai degrabă cu un referendum privind politica premierului Mark Rutte și, pe de altă parte, au fost marcate de atacul sângeros din Utrecht, soldat cu trei morţi, care aalimentat discursul antiimigrație al unor partide.