fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Alegeri Marea Britanie / Theresa May a pierdut majoritatea parlamentară dar nu renunță la mandat. UE transmite: suntem gata de negocieri

de Victor Bratu 9.6.2017

Cu toate că rezultatele finale sunt așteptate peste ore bune, în Marea Britanie nimeni nu mai are îndoieli: alegerile anticipate sunt un eșec pentru Theresa May și pentru Conservatori.

La fel cum a procedat David Cameron în 2016, și premierul în exercițiu Theresa May a sperat că votul popular îi va întări poziția internă și îi va consolida capacitatea de negociere cu UE.

Ambii s-au înșelat, iar începând de vineri dimineața, de la o poziție de relativă putere în care domina un parlament ”înțelegător”, care acceptase Brexit, Theresa May se luptă să își păstreze slujba, cu opțiunea unui eventual unui guvern minoritar.

Rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie creează ceva probleme și la Bruxelles, acolo unde oficialii UE sperau să se poată așeza la masa tratativelor începând cu 10 iunie. Negocierile însă trebuie să mai aștepte, chiar dacă, oficcial, Jean Claude Junker a anunțat vineri că UE este pregătită să înceapă procesul de negociere Brexit.

Noua configurație parlamentară

La ora editării acestui material, rezultatele arată că Partidul Conservator va deține 318 dintre cele 650 locuri din Parlament, un rezultat cu mult mai slab decât cel vizat de Theresa May atunci când a decis organizarea alegerilor anticipate: peste 400 de locuri în Parlament.

Chiar înainte de rezultatele finale oficiale, deja presa britanică a identificat unii dintre câștigători și unii dintre învinși.

În prima categorie:

Jeremy Corbyn. Mult timp după ce a preluat șefia Laburiștilor, în septembrie 2015, Corbyn a fost privit cu jenă de mulți membri ai partidului și considerat ”o glumă” de restul politicienilor britanici.

Simptomatic, în ultimele zile ale campaniei electorale, ministrul de Externe Boris Johnson explica electoratului de ce nu trebuie să voteze cu Laburiștii: ”Corbyn este un ierbivor pe care leii de la Bruxelles o să-l mănânce…”

Aceste alegeri demonstrează însă că Jeremy Corbin nu e o glumă, cele peste 260 de locuri în Parlament fiind dovada că promisiunile liderului laburist- zdruncinarea sistemului și dărâmarea monopolului conservator- nu au fost fără acoperire.

Ruth Davidson. Vocalul lider al Conservatorilor Scoțieni primește creditul de a fi reușit să scape de la dezastru Conservatorii. Partidul a pierdut câteva mandate în Anglia, dar a supra-performat la nord de Scoția, acolo unde a obținut cu 14% mai multe voturi față de precedentele alegeri și a câștigat 10 mandate, inclusiv pe cel deținut de fostul lider al Partidului Național Scoțian (SNP), Alex Salmond.

Revenirea la politica bi-partizană. Viața politică a Marii Britanii a fost o ”afacere” bi-partizană pentru o lungă perioadă după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cei doi ”grei” ai politicii au dominat copios scena până ce Liberal-Democrații (înființați în 1988) au reușit în 2010 performanța de a trimite în Parlament 57 de reprezentanți și de a intra, alături de Conservatori, la guvernare.

Cu SNP câștigând 56 de mandate în 2015 și cu demagogia UKIP părea că Marea Britanie se îndreaptă către haos. Alegerile anticipate reprezintă o revenire a linia tradițională, care pare să mulțumească publicul.

Învinșii:

Theresa May. Presa britanică a calificat discursul de joi seară  de după închiderea urnelor și după publicarea exit-poll-urilor ca fiind ”nesigur și dezarticulat”.

Theresa May a încercat oficial să capete ”greutate” în negocierile Brexit, dar tema de campanie a fost foarte puțin dezbătută. Greșeala Theresei May a fost că nu s-a mulțumit cu ce avea și a cerut alegeri anticipate într-un moment în care electoratul nu prea avea chef de asta.

BBC a anunțat vineri că Theresa May nu ia în calcul o demisie, dar numai o minune îi va permite să stea în funcție mai mult decât cele 330 de zile în care a deținut putrea executivă.

UKIP. În privința formațiunii ridicate din anonimat de Nigel Farage, opinia e unanimă: alegerile de joi au reprezentat certificatul de deces al formațiunii. UKIP a infuențat în permanență pozițiile Conservatorilor în ultimii 2 ani.

Actualul președinte, Paul Nuttall, a pierdut alegerile în circumscripția în care a candidat, indicând faptul că electoratul naționalist a ”defectat” la Laburiști.

Negocierile Marea Britanie-UE. Prevăzutul debut al negocierilor de despărțire se amână cu câteva săptămâni, până se vor limpezi apele politicii din Regat.

Echipa negociatorului-șef UE Michel Barnier spera să stea la masă cu un premier puternic, capabil să negocieze cu mintea limpede, fără să se gândească permanent la reacțiile politice care îl vor aștepta acasă.

Acum, UE se teme că va discuta cu un premier slab, care se chinuie să țină sub control propriul Parlament, care trebuie să aprobe acordul final. Chiar și așa, președintele Jean Claude Junker a transmis vineri că UE este gata să înceapă negocierile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.6.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

China adoptă o lege a securității naționale din Hong Kong: conceptul ”o țară – două sisteme” se dezintegrează

Razvan Diaconu

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.… Mai mult

Europa

Germania acuză Rusia că i-a spart e-mailul Angelei Merkel. Ambasadorul rus, convocat la MAE german pentru explicații

Iulian Soare

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în… Mai mult

Europa

Zona euro: Industria dă semne de revenire, dar managerii din servicii sunt pesimiști

Alexandra Pele

Încrederea managerilor europeni a înregistrat o creștere în mai însă investitorii se așteptau la ceva mai mult optimism. Indicatorul de referință a urcat la 67,5,… Mai mult

Europa

PIB-ul SUA a scăzut cu 5% în primul trimestru

Alexandra Pele

Economia SUA a înregistrat o contracție de 5% în primul trimestru din 2020, față de 4,8% estimarea anterioară, potrivit datelor revizuite vineri de guvernul american,… Mai mult

Stiri

Moody’s a coborât ratingul Renault la “Ba2” cu perspectivă negativă

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la “Ba1” până la… Mai mult

Stiri

Un Top al creşterilor de restanţe la creditele în lei din aprilie

Adrian N Ionescu

Debitorii din Bucureşti (inclusiv Ilfov) şi din judeţul Satu- Mare au contribuit cel mai mult la creşterea cu 3,92% a restanţelor la creditele în lei… Mai mult

Stiri

Detaliile următoarei etape de relaxare anunțate de președintele Iohannis

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după data de 1 iunie, ”câteva activități interzise redevin posibile”. Între acestea: reluarea traficului internațional rutier și feroviar,… Mai mult