marți

23 aprilie, 2024

9 iunie, 2017

Cu toate că rezultatele finale sunt așteptate peste ore bune, în Marea Britanie nimeni nu mai are îndoieli: alegerile anticipate sunt un eșec pentru Theresa May și pentru Conservatori.

La fel cum a procedat David Cameron în 2016, și premierul în exercițiu Theresa May a sperat că votul popular îi va întări poziția internă și îi va consolida capacitatea de negociere cu UE.

Ambii s-au înșelat, iar începând de vineri dimineața, de la o poziție de relativă putere în care domina un parlament ”înțelegător”, care acceptase Brexit, Theresa May se luptă să își păstreze slujba, cu opțiunea unui eventual unui guvern minoritar.


Rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie creează ceva probleme și la Bruxelles, acolo unde oficialii UE sperau să se poată așeza la masa tratativelor începând cu 10 iunie. Negocierile însă trebuie să mai aștepte, chiar dacă, oficcial, Jean Claude Junker a anunțat vineri că UE este pregătită să înceapă procesul de negociere Brexit.

Noua configurație parlamentară

La ora editării acestui material, rezultatele arată că Partidul Conservator va deține 318 dintre cele 650 locuri din Parlament, un rezultat cu mult mai slab decât cel vizat de Theresa May atunci când a decis organizarea alegerilor anticipate: peste 400 de locuri în Parlament.

Chiar înainte de rezultatele finale oficiale, deja presa britanică a identificat unii dintre câștigători și unii dintre învinși.

În prima categorie:


Jeremy Corbyn. Mult timp după ce a preluat șefia Laburiștilor, în septembrie 2015, Corbyn a fost privit cu jenă de mulți membri ai partidului și considerat ”o glumă” de restul politicienilor britanici.

Simptomatic, în ultimele zile ale campaniei electorale, ministrul de Externe Boris Johnson explica electoratului de ce nu trebuie să voteze cu Laburiștii: ”Corbyn este un ierbivor pe care leii de la Bruxelles o să-l mănânce…”

Aceste alegeri demonstrează însă că Jeremy Corbin nu e o glumă, cele peste 260 de locuri în Parlament fiind dovada că promisiunile liderului laburist- zdruncinarea sistemului și dărâmarea monopolului conservator- nu au fost fără acoperire.

Ruth Davidson. Vocalul lider al Conservatorilor Scoțieni primește creditul de a fi reușit să scape de la dezastru Conservatorii. Partidul a pierdut câteva mandate în Anglia, dar a supra-performat la nord de Scoția, acolo unde a obținut cu 14% mai multe voturi față de precedentele alegeri și a câștigat 10 mandate, inclusiv pe cel deținut de fostul lider al Partidului Național Scoțian (SNP), Alex Salmond.

Revenirea la politica bi-partizană. Viața politică a Marii Britanii a fost o ”afacere” bi-partizană pentru o lungă perioadă după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cei doi ”grei” ai politicii au dominat copios scena până ce Liberal-Democrații (înființați în 1988) au reușit în 2010 performanța de a trimite în Parlament 57 de reprezentanți și de a intra, alături de Conservatori, la guvernare.

Cu SNP câștigând 56 de mandate în 2015 și cu demagogia UKIP părea că Marea Britanie se îndreaptă către haos. Alegerile anticipate reprezintă o revenire a linia tradițională, care pare să mulțumească publicul.

Învinșii:

Theresa May. Presa britanică a calificat discursul de joi seară  de după închiderea urnelor și după publicarea exit-poll-urilor ca fiind ”nesigur și dezarticulat”.

Theresa May a încercat oficial să capete ”greutate” în negocierile Brexit, dar tema de campanie a fost foarte puțin dezbătută. Greșeala Theresei May a fost că nu s-a mulțumit cu ce avea și a cerut alegeri anticipate într-un moment în care electoratul nu prea avea chef de asta.

BBC a anunțat vineri că Theresa May nu ia în calcul o demisie, dar numai o minune îi va permite să stea în funcție mai mult decât cele 330 de zile în care a deținut putrea executivă.

UKIP. În privința formațiunii ridicate din anonimat de Nigel Farage, opinia e unanimă: alegerile de joi au reprezentat certificatul de deces al formațiunii. UKIP a infuențat în permanență pozițiile Conservatorilor în ultimii 2 ani.

Actualul președinte, Paul Nuttall, a pierdut alegerile în circumscripția în care a candidat, indicând faptul că electoratul naționalist a ”defectat” la Laburiști.

Negocierile Marea Britanie-UE. Prevăzutul debut al negocierilor de despărțire se amână cu câteva săptămâni, până se vor limpezi apele politicii din Regat.

Echipa negociatorului-șef UE Michel Barnier spera să stea la masă cu un premier puternic, capabil să negocieze cu mintea limpede, fără să se gândească permanent la reacțiile politice care îl vor aștepta acasă.

Acum, UE se teme că va discuta cu un premier slab, care se chinuie să țină sub control propriul Parlament, care trebuie să aprobe acordul final. Chiar și așa, președintele Jean Claude Junker a transmis vineri că UE este gata să înceapă negocierile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: