sâmbătă

4 mai, 2024

16 martie, 2014

Alegătorii din Serbia votează duminică în alegeri anticipate care ar putea conduce la instalarea vicepremierului Aleksandar Vucic (foto) în fruntea unui nou guvern, care promite relansarea economică şi aderarea la UE până în 2020.

Partidul Progresist condus de Aleksandar Vucic, care a forţat organizarea de alegeri cu 2 ani înainte de termen, conduce confortabil în toate sondajele, fiind creditat cu peste 44% din intenţia de vot, faţă de 13,5% înregistrate de Partidul Socialist al fostului premier Ivica Dacic.

Aleksandar Vucic, care în 1995 declara că ţara sa va ucide 100 de musulmani pentru fiecare sârb omorât în războaiele din fosta Iugoslavie, doreşte pentru partidul său majoritatea parlamentară. La 20 de ani după războaiele din Balcani, Aleksandar Vucic este de acord să impună ţării măsurile de austeritate solicitate de FMI şi să deschidă negocieri pentru ca Serbia să devină al treilea stat component al fostei Iugoslavii care să devină membru al Uniunii Europene.


Secţiile de vot se închid la ora 20.00, iar rezultatele preliminare vor fi anunţate câteva ore mai târziu. Rezultatele finale oficiale ale scrutinului sunt aşteptate pe data de 20 martie, conform anunţului făcut de autoritatea electoral.

Aleksandar Vucic, susţinător al standardelor europene

Un portret al celui care are mari şanse să conducă noul guvern sârb este făcut de Bloomberg. Aleksandar Vucic, fost membru proeminent al Partidului Radical al lui Vojislav Seseli (care acum aşteaptă un verdict al Curţii de la Haga pentru acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii) face eforturi să scape de asocierea cu fostul preşedinte Slobodan Milosevic.

Aleksandar Vucic s-a transformat într-un fervent susţinător al aderării Serbiei la Uniunea Europeană, poziţie radical schimbată faţă de cea din anii în care el şi aliaţii săi politici refuzau orice solicitare a UE referitoare la predarea criminalilor de război, la renunţarea pretenţiilor faţă de Kosovo şi la alinierea legislaţiei cu normele europene.

Alegerile de duminică au miză doar pentru restul partidelor din Serbia, care încearcă să obţină scoruri cât mai bune în tentative de a forma o coaliţie de guvernare cu Partidul Progresist, sunt de părere Dragoslav Velickovic şi Benoit Anne, analişti ai Societe Generale la Belgrad şi Londra. Cei doi cred că “scenariul politic pentru Serbia este unic, iar în condiţiile în care abordările ideologice sunt relative similar singura diferenţă este dată de ritmul cu care se vor impune reformele”.


Poziţionându-se pe valul orientării Occidentale a electoratului sârb, partidul lui Aleksandar Vucic poate cuceri suficiente voturi pentru a domina categoric viaţa politică din Serbia. În plus, fondatorul Partidului Progresist este preşedintele în exerciţiu, Tomislav Nikolic, iar unul dintre foştii lideri, Jorgovanka Tabakovic,este guvernator al Băncii Centrale din Serbia.

Susţinătorii actualului vicepremier Vucic spun că acesta este singurul hotărât să combată corupţia, considerată de un raport din 2013 al Transparency International drept cea mai ridicată din rândul fostelor state Iugoslave sau a vecinilor europeni- Ungaria şi România.

Chiar dacă Aleksandar Vucic a promis fosrmarea unei largi coaliţii, pentru suport legislativ în adoptarea unor măsuri nepopulare, “este foarte probabil ca guvernul să fie format de o majoritate relative mică”, este de părere Naz Masraff, analist al riscurilor politice la biroul din Londra al Eurasia Group (cea mai important firmă de profil la nivel mondial, cea care a introdus ştiinţa politică în analizele efectuate pe Wall Street). “Partidul Progresiv a vorbit mult dar a făcut puţin până acum pentru reforma economic a statului”, afirma duminică Naz Masraff, citat de Bloomberg.

Greaua moştenire a noului guvern

Noul guvern sârb va moşteni o economie despre care Banca Centrală de la Belgrad spune ca va avea în acest an o creştere de 1%. Este nevoie de reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice până în 2016 pentru a atinge criteriile FMI, care a suspendat acordul cu Serbia în 2012.

Aleksandar Vucic a promis pentru ţara sa, în campania electorală, investiţii de miliarde de dolari din partea unor firme din Emiratele Arabe Unite, care vor genera noi locuri de muncă, în condiţiile în care în Serbia numărul de muncitori este astăzi egal cu numărul pensionarilor iar unul din patru sârbi este şomer.

“Guvernul trebuie să regândească sistemul de pensii şi să reformeze piaţa muncii. Trebuie să gândească o strategie cu privire la numeroasele companii falimentare deţinute de stat şi să cureţe finanţele publice”, este opinia Otiliei Dhand, analist al riscurilor politice pentru Teneo Intelligence, firmă pentru care au lucrat în trecut, având calitate de consultant, fostul preşedinte american Bill Clinton şi fostul premier britanic Tony Blair.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: