duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 octombrie, 2015

elvetiaUniunea Democrată de Centru, formaţiune de dreapta ce promovează politici anti-imigrație și anti-UE, a înregistrat duminică un progres spectaculos în alegerile parlamentare din Elveţia, terminând acest scrutin pe primul loc în Confederația Helvetică după ce a militat pentru introducerea de cote pentru persoanele din Uniunea Europeană care doresc să se stabilească în ţară, notează Reuters.

Potrivit estimărilor, UDC ar obține aproape o treime din locurile Consiliului Național, cel mai bun scor înregistrat în ultima sută de ani de un partid elveţian, anunţă agenția de presă ATS.

Uniunea Democrată de Centru ar câștiga 65 de mandate în camera inferioară a parlamentului, ce numără 200 de reprezentanţi. În camera care își încheie mandatul și care a fost aleasă în 2011, UDC ocupa 54 de locuri.


Partidul Socialist (PS), al doilea partid din țară, ar avea 46 de locuri în camera inferioară, un alt partid de dreapta, Partidul liberalilor radicali, ar obține 33 de locuri.

Ascensiunea partidelor de dreapta s-a făcut în defavoarea partidele mai mici de centru și a cele două principale formațiuni ecologiste.

Imigrația a fost tema centrală pentru alegători pe fondul unui val de solicitanți de azil din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în Europa.

„Votul a fost clar”, a declarat liderul UDC Toni Brunner la televiziunea elvețiană. „Oamenii sunt îngrijorați de imigrația în masă spre Europa”.


Succesul UDC, împreună cu câștigurile obținute de partidul liberal PLR pro-afaceriști, i-a făcut pe comentatorii politici să vorbească despre un „Rechtsrutsch” — mutare la dreapta — în politica elvețiană, mai notează Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: