marți

23 aprilie, 2024

9 august, 2020

Aleksandr Lukaşenko (foto) este convins că va câştiga al şaselea mandat consecutiv de preşedinte al Belarusului, însă Svetlana Tikhanouskaya, fostă profesoară de limba engleză, reprezintă cea mai mare provocare pentru preşedintele supranumit „ultimul dictator al Europei”.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat de 25 de ani alegerile din Belarus ca libere şi corecte, scrie Reuters. Deşi comisia electorală a interzis opoziţiei să facă o numărătoare alternativă a voturilor, Tikhanouskaya le-a cerut susţinătorilor său să monitorizeze secţiile de votare.

Votul a început duminică în Belarus.


Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, este acuzat de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru trecutul privind drepturile omului. Fost director de fermă colectivă sovietică, Lukaşenko conduce ţara din 1994.

Rivalul supriză, Svetlana Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost închis.

Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.


„Suntem majoritari şi nu avem nevoie de sânge pe străzile oraşului. Haideţi să ne apărăm dreptul de a alege împreună”, a spus ea sâmbătă.

Caracterizându-se drept un garant al stabilităţii, Lukaşenko a spus că protestatarii au aliaţi străini, inclusiv un grup de 33 de presupuşi mercenari ruşi reţinut în luna iulie şi acuzat că încerca să organizeze „acte teroriste”. Analiştii au spus că reţinerea acestor persoane poate fi un pretext pentru o reprimare dură după vot.

„Lukaşenko a spus clar că intenţioneză să îşi menţină puterea cu orice preţ. Rămâne întrebarea care va fi preţul”, a spus analistul politic Alexander Klaskovsky.

La ultimele alegeri prezidenţiale, din 2015, el a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: