joi

28 martie, 2024

6 februarie, 2020

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban, proaspăt demis prin moțiune de cenzură în Parlament, miercuri, să formeze un nou guvern. Șeful statului a insistat în declarația de presă că opțiunea sa principală rămâne organizarea de alegeri anticipate.

Justificarea președintelui: ”Pe de-o parte, avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, care a dorit să repare greşelile guvernelor pesediste. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă mulți parlamentari, care se opune schimbărilor. Soluţia corectă în această situaţie este întoarcerea la electorat, mai simplu spus, înseamnă alegeri anticipate.

Am prezentat această opțiune, unele partide au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. E absolut normal, sper să ca acest lucru să se întâmple foarte repede. Până atunci însă, facem următorul pas, foarte concret: desemnarea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern”.


Premierul desemnat va veni, foarte probabil, cu aceeași echipă și cu același program de guvernare în fața Parlamentului pentru un vot de investitură. Este de așteptat ca demersul să fie mult mai rapid realizat decât termenul de 10 zile prevăzut de Constituție.

Pe de altă parte, PSD va cere, foarte probabil, opinia CCR pentru această nominalizare, scopul principal fiind tergiversarea procedurii.

Fost președinte CCR, Augustin Zegrean nu crede în succesul unei contestații la CCR. ”Preşedintele poate numi pe cine vrea. Constituţia nu spune despre alianţe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există aşa ceva poate numi pe oricine”, afirmă Augustin Zegrean.

Cu cei idei au intrat partidele la Cotroceni

45 de minute au avut la dispoziție partidele parlamentare pentru a-i comunica președintelui viziunile privind noul guvern. Consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou prim-ministru au început și s-au finalizat, joi, la o zi după demiterea de către Parlament a Guvernului Orban.


Primii care au intrat la discuții cu șeful statului au fost liberalii, Ludovic Orban anunțând  că el este, din nou, propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. Sigur de nominalizare, Ludovic Orban declara la final: „Luni vom avea o ședință a BEX în care vom lua o decizie privitoare la componența guvernului și de programul de guvernare”.

A urmat delegația PSD, convinsă, explica Marcel Ciolacu, că  PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern. La plecare însă, Marcel Ciolacu afirma: ”Așteptăm o decizie a președintelui României și o să venim cu decizia PSD, am convocat deja colegii mei de partid, luni, într-o ședință. (…) Nu știu cât este de legală tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea, nu sunt specialist în Constituție. Cu certitudine vom cere lămuri până se va ajunge la un vot în Parlament”.

Delegația USR a venit cu propia propunere de premier: Dacian Cioloș. ”Susținem scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asumat, ca punct unu, alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a afirmat Dan Barna.

UDMR a transmis că nu are nicio propunere de prim-ministru și a asigurat că nu va vota un premier al PSD. „Așteptăm nominalizarea din partea președintelui, propunerea PNL a fost Ludovic Orban. El, dacă a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România sunt surprize”, a declarat Kelemen Hunor.

PMP l-a anunțat pe președinte că nu dorește alegeri anticipate, dar nici nu refuză acest scenariu. O condiţie pentru susţinerea unui nou Guvern, a mai transmis PMP, o reprezintă promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

Pro România este convins că ”dacă PSD-ul vrea, se fac anticipate, dacă nu, nu se fac”. „Nu îl vom vota pe domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Ar fi total ilogic și ridicol, ca după ce nu l-am votat în noiembrie, să-l votăm în februarie. Exact ca în noiembrie 2019, nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție”, a spus Victor Ponta la ieșirea de la consultări.

Nici minoritățile naționale reprezentate în Parlament nu vor alegeri anticipate. ”Noi am expus motivele pentru care mai degrabă nu am dori alegeri anticipate şi că vom vota absolut orice propunere ne va face preşedintele pentru un prim-ministru”, a anunțat liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: