Premierul Florin Cîțu l-a revocat joi din funcția de ministrul al Finanțelor pe Alexandru Nazare, o decizie care a urmat ”tiparul” scoaterii din guvern a lui Vlad Voiculescu: fără consultarea coaliției și fără ca decizia să fie supusă aprobării de partid, ci doar cu informarea prealabilă a liderilor.
Motivul oficial, anunțat public de premierul Cîțu, este că decizia a fost luată după ce a analizat activitatea din ultimele 6 luni a lui Alexandru Nazare și a constatat că ”avem proiecte întârziate la ministerul Finanțelor”.
Președintele Iohannis a semnat decretul de revocare imediat ce documentul i-a fost trimis la Cotroceni.
Florin Cîțu: Avem proiecte întârziate, a refuzat să își dea demisia
Premierul a anunțat joi, după ședința de guvern, demiterea ministrului de Finanțe. Florin Cîțu a declarat că Alexandru Nazare a refuzat să își dea demisia. „A avut posibilitatea să își dea demisia, a refuzat, a fost revocat”, a spus premierul.
„Decizia am luat-o după o analiză la șase luni. Avem proiecte întârziate la Ministerul Finanțelor, legate de fonduri europene și evaziune fiscală, acolo avem cele mai întârziate proiecte”, a spus premierul, întrebat care sunt motivele revocării ministrului finanțelor.
”Mă voi asigura că toate proiectele întârziate sunt repornite și vom corecta greșelile”, a mai spus șeful guvernului. Acesta l-a ironizat pe fostul ministru, spunând că „poate organizează și acesta o conferință de presă după șase luni de zile”, făcând aluzie la o lipsă a lui Alexandru Nazare din comunicarea guvernamentală.
Florin Cîțu a mai spus că la ministerul Finanțelor va fi efectuat și un control de către Corpul de Control al premierului.
Premierul a mai precizat: ”În cursul zile de marţi, am informat toţi liderii coaliţiei despre decizia mea de a îl remania pe dl ministru Nazare”.
Alexandru Nazare: Nu mi s-a reproșat nimic, niciodată, în legătură cu activitatea Ministerului de Finanțe
Argumentele premierului sunt contestate de cel revocat din funcție. Alexandru Nazare a descris pentru CursDeGuvernare cum a decurs episodul din ședința de guvern în care a fost interpelat:
Lucrurile pentru mine sunt foarte clare. În ședința de guvern, premierul a vorbit într-adevăr despre proiecte de digitalizare întârziate, dar cu referire la Ministerul Sănătății. Când a trecut la Ministerul de Finanțe, nu s-a referit concret la niciun proiect întârziat. Nu înțeleg ce mi se reproșează și vreau să vedem exact proiectele preluate de mine la începutul mandatului:
1.Conectarea caselor de marcat, un proiect blocat de ani de zile, care a fost deblocat
2.Softul pentru conectarea caselor de marcat- am găsit unul nefuncțional, astăzi avem unul nou, care funcționează și avem 90.000 de case de marcat legate în sistem. Ca rezultat, un plus de încasare la TVA ce nu poate fi contestat.
Fondurile europene. Sunt mai mari în fiecare lună, vorbim de o creștere de aproximativ 30% de la începutul mandatului meu. Cifrele sunt publice, pe site-ul MFP.
Mai vreau să precizez ceva: niciodată, nici verbal, nici în scris, premierul nu mi-a atras atenția că aș înregistra întârzieri în vreun domeniu.
Alexandru Nazare mai spune că pleacă din minister după ce l-a informat în prealabil pe prim-ministru în legătură cu execuția bugetară la luna iunie – lăsând să se înțeleagă că plecarea sa are legătură cu distribuirea banilor altfel decât și-ar fi dorit premierul Cîțu, care le-a promis primarilor partidului câteva zeci de miliarde: ”De astăzi înainte, premierul, sau cine va fi ministru de Finanțe, va lua decizile cuvenite, cu responsabilitate sper, și în activitatea curentă a MFP și la rectificare. Avem mare nevoie de responsabilitate și de vigilență în cheltuirea banului public”
Alexandru Nazare a mai scris, pe Facebook:
”Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”.
Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL.”
De precizat: premierul Cîțu a blocat proiectul de reorganizare al MFP, propus de Alexandru Nazare.
Ludovic Orban: Nu a avut acordul partidului, mi-e foarte greu să cred că nu e o răzbunare
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, după remanierea ministrului Finanțelor Alexandru Nazare, că „nu există niciun motiv” pentru care a fost făcută această remaniere și că activitatea ministrului era un motiv de „mândrie”.
Orban a precizat că premierul nu a avut acordul său sau al forurilor statutare ale partidului.
„Vreau să cred că nu e nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză și a fost remaniat. Vreau să cred, deși îmi e foarte greu, că nu e o răzbunare”, a mai spus Ludovic Orban.
”Am fost anunțat de intenția de remaniere. V-am spus legat de remaniere că în conformitate cu evaluarea mea ca președinte al PNL dar și cu activitatea miniștrilor, eu ca președinte sunt mulțumit de activitatea miniștrilor PNL și îi susțin. Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut acrodul meu, nici al forurilor statutare ale PNL. La ședința coaliției domnul prim-ministru nu a fost prezent”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta a mai spus că numele viitorului ministru trebuie decis în partid.
„Nu mă întrebați pe mine care sunt motivele. Eu am avut alte propuneri pentru ministerul Finanțelor când s-a făcut guvernul, cel care l-a propus pe domnul Nazare a fost premierul. Nu există niciun motiv serios pentru a susține această remaniere. Viitorul ministru trebuie decis prin prezentarea de candidaturi și prin vot în forul statutar. Și această decizie trebuia făcută în baza protocolului de Coaliție modificat după demiterea lui Vlad Voiculescu”, a mai declarat președintele PNL.
Alexandru Nazare, victimă a bătăliei interne pentru președinția PNL
Congresul PNL din 25 septembrie urmează să decidă numele viitorului președinte al PNL. Pentru această funcție sunt 2 candidați: Ludovic Orban și Florin Cîțu.
În această perioadă se desfășoară alegeri în organizațiile județene PNL, organizații ale căror reprezentanți urmează să voteze la Congres noul președinte al partidului.
În ultima lună, Florin Cîțu a fost prezent în organizațiile în care au câștigat cei care îi susțin candidatura – făcând, în același timp, promisiuni privind banii pe care guvernul îi va aloca autorităților locale.