sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 august, 2014

Ministerul rus de Externe a informat sâmbătă că ajutorul umanitar a fost descărcat la destinaţie, în sud-estul Ucrainei, informează Reuters. Moscova a anunţat intenţia sa de a continua colaborarea cu Crucea Roşie, în scopul altor acţiuni similare.

Între timp, camioanele ruse au părăsit teritoriul ucrainean, după ce au stârnit o furtună internaţională şi au suscitat reacţii de condamnare de la Washington la Berlin. Convoiul a intrat vineri în Ucraina, fără permisiunea guvernului de la Kiev. Mai mult, autorităţile ucrainene au catalogat această încălcare a graniţelor sale drept o invazie.

Televiziunea rusă de stat a arătat imagini din lugansk, unde camioanele erau descărcate ntr-un depozit de la marginea oraşului. Jurnaliştii Reuters de la graniţa ruso-ucraineană, de la Doneţk-Izvarino, pe unde convoiul intrase în Ucraina, afirmă că peste 100 de camioane au trecut din nou în Rusia, iar altele se puteau vedea la distanţă îndreptându-se către graniţă.


Statele occidentale au cerut vineri, imperativ, Moscovei să îşi retragă convoiul de pe teritoriul Ucrainean, iar Washingtonul a ameninţat că, în caz contrar, Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni economice.

NATO a informat despre mişcări de trupe ruse la graniţa cu Ucraina şi despre dovezi ale unor tiruri de artilerie ale trupelor ruse asupra forţelor militare ucrainene din interiorul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lysenko, a spus sâmbătă că în camioanele care au trasportat ajutorul umnitar rusesc au fost încărcate echipamente militare produse de fabricile ucrainene din estul Ucrainei. Ele sunt un important furnizor al armatei ruse.

(Citiţi aici despre legătura fabricilor de armament ucrainene cu armata rusă: Paradoxul conflictului Ucraina-Rusia: Armamentul furnizat de Rusia separatiştilor este fabricat în Ucraina)

Andrei Lysenko a afirmat că echipamentul a fost luat de la compania topaz, care produce un sistem radat, dar şi de la o fabrică din Lugansk care produce încărcătoare de arme de foc.

Consulul onorific lituanian la Lugansk a fost răpit şi ucis


Consulul onorific lituanian la Lugansk, Mykola Zelenets, a fost răpit şi ucis de rebeli pro-ruşi în estul Ucrainei. Anunţul a fost facut de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, pe contul său de Twitter, potrivit AFP.

Sute de persoane au fost răpite de separatiştii de la debutul confictului din estul Ucrainei, din luna aprilie. Printre acestea sunt jurnalişti, militanţi proucraineni, preoţi, observatori internaţională sau simpli cetăţeni.

Angela Merkel a ajuns la Kiev

pe fondul acestor evenimente, cancelarul german Angela Merkel face sâmbătă o vizită l Kiev. Ea a ajuns deja, la orele prânzului, în capitala ucraineană.

Este o vizită cu o puternică încărcătură simbolică: cancelarul Germaniei arată spijinul pe care îl acordă occidentul Ucrainei. Vizita are loc cu o zi înainte de aniversarea independenţei ţării, iar Angela Merkel este cel mai important lider occidentale care vizitează această ţară de la începutul crizei ce a provocat deteriorarea relaţiilor din Occident şi Rusia.

Cancelarul german şi-a asumat rolul de mediator între Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi cea care încearcă să determine cele două părţi să ajungă la un acord de pace.

(Citiţi aici despre medierea Angelei Merkel între Rusia şi Ucraina: The Independent / Nou pact secret ruso-german: Angela Merkel şi Vladimir Putin negociază suveranitatea Crimeei în schimbul garanţiei privind livrările de gaz rusesc)

Pe de altă parte, vicecancelarul german, socialistul Sigmar gabriel, a vorbit chiar sâmbătă despre ideea de federalizare a Ucrainei, odată ce se va ajunge la pacea dintre separatişti şi forţele guvernamentale.

Într-un interviu publicat de Welt şi citat de Reuters chiar în ziua vizitei Angelei Merkel la Kiev, acesta a spus că este nevoie de o reflecţie la procesul de reconciliere.

Intergitatea teritorială a Ucrainei poate fi menţinută doar dacă există o ofertă zonelor cu o majoritate rusă (…). Un concept inteligent de federalizare pare singurul mod care se poate pune în practică„, a afirmat Sigmar gabriel.

El este primul oficial german care lansează public această idee.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: