fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

Digital

În marș forțat către digitalizare – ce s-a făcut, ce e de făcut în continuare

Digitizarea este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în România în perioada stării de urgență. Statul român, dar și o serie de instituții, au… Mai mult

07.05.2020

Ajutoarele de stat în economie : Consiliul Concurenţei începe alinierea la noile norme europene. Consecinţe în plan intern

de Victor Bratu 13.10.2014

Consiliul Concurenţei lansează miercuri un proiect realizat cu sprijinul OECD care are ca obiectiv analiza şi îmbunătăţirea reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti.

Iniţiativa Consiliului Concurenţei vine în contextul în care Comisia Europeană a decis să delege statelor competenţe extinse în materia ajutorului de stat.

Primele sectoare economice vizate

Proiectul, ce se va desfăşura în perioada 2014- 2015, constă în analiza şi îmbunătăţirea legislaţiei existente în trei sectoare ale economiei- procesarea produselor agro-alimentare, transporturi şi construcţii- pentru eliminarea prevederile anticoncurenţiale.

Proiectul este finanţat (1,3 milioane euro) prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

O componentă importantă a proiectului o constituie realizarea unui portal dedicat, unde urmează să fie publicate toate datele legate de dosarul unui ajutor de stat, şi conceperea softurilor speciale pentru colectarea datelor. Această componentă a proiectului este asigurată de STS.

Potrivit unui comunicat la Consiliului, un proiect similar a fost realizat de Autoritatea de Concurenţă din Grecia şi a avut ca rezultat beneficii la nivelul economiei estimate de OECD în valoare de 5,2 miliarde euro (echivalentul a 2,5 % din PIB-ul Greciei).

Statele membre au 2 ani la dispoziţie să implementeze deciziile Comisiei

Potrivit noului Regulament General de Exceptare (GBER), intrat în vigoare de la 1 iulie 2014, organismele specializate în materie de concurenţă din statele membre UE sunt în măsură să avizeze ajutoare de stat în valoare mai mare şi în domenii extinse fără a mai fi necesar avizul prealabil al Comisiei Europene.

Printre domeniile în care statele au căpătat competenţe extinse se numără:

  • cercetare, dezvoltare şi inovare
  • clustere inovative
  • fonduri regionale de dezvoltare urbană
  • cultură şi conservarea patrimoniului
  • infrastructură de bandă largă
  • energie
  • proiecte sportive şi de recreere

Organismele naţionale pot aproba ajutoare de stat în domeniile agreate de Comisie în valoare de până la 500.000 de euro, cu simpla înştiinţare ulterioară a organismului european.

Potrivit noilor cerinţe în domeniul transparenţei decizionale, organismele naţionale pot aproba ajutoare de stat în valoare de peste 500.000 de euro, dar toate detaliile acestora trebuie făcute publice pentru a deveni valide. Statele membre au la dispoziţie 2 ani pentru configurarea şi implementarea unui portal de informare şi a sistemelor de colectare a datelor.

Un interes deosebit este acordat de Comisia Europeană domeniului cercetare, dezvoltare şi inovare, unde a fost majorat procentul de co-finanţare al proiectelor. Faţă de vechile prevederi, care permiteau o cofinanţare de maximum 60%, marile companii pot beneficia de granturi de până la 70%, iar companiile mici de granturi de până la 90% din valoarea costurilor de cercetare aplicată, de realizarea prototipurilor sau de experiment.

Potrivit noilor reglementări, nivelul fondurilor pe care organismele naţionale le pot acorda proiectelor experimentale de dezvoltare fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene a fost dublat, până la plafonul maxim de 15 milioane euro per proiect şi per beneficiar.

Comisia Europeană consideră că aceste modificări vor creşte procentul investiţiilor în cercetare dezvoltare, de la 2% din PIB-ul UE, cât este în prezent, până la 3% din PIB-ul UE, până în 2020.

Ajutorul de stat în România

Consiliul Concurenţei acţionează ca intermediar între guvern şi Comisia Europeană în ceea ce priveşte ajutorul de stat, cu excepţia ajutoarelor acordate în sistemul MINIMIS.

Cele mai multe dosare pe segmentul ajutorului de stat vizează sectorul energiei.

Schema de ajutor de stat aferentă perioadei 2014-2020 are prevăzut un buget de până la 3 miliarde de lei.

Prima sesiune pentru solicitări a fost dechisă în perioada 22 septembrie- 17 octombrie, cu un buget de 200 mil. lei.

Unul dintre cele mai importante dosare în domeniul ajutorului de stat urmează să îl constituie proiectul extinderii Centralei de la Cernavodă, proiect care urmează să fie realizat cu o companie chineză. Autorităţile române sunt optimiste după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat un dosar similar, pentru extinderea capacităţii unei centrale din Marea Britanie.

Un dosar respins României de către Comisia Europeană a fost dosarul Oltchim, pentru care s-a respins ajutorul de stat în valoare de 250 milioane de lei.

Consiliului Concurenţei aşteaptă numirea unui nou preşedinte

Mandatul de 5 ani al preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, s-a încheiat în mai 2014. Potrivit legii, organismul este condus în continuare de Bogdan Chiriţoiu până la numirea unui nou preşedinte.

Membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi în funcţie de către Preşedintele României, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată.

Pe parcursul mandatului lui Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a deschis 104 investigaţii şi a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate între 2009 şi 2013 au totalizat 354 milioane de euro.

Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei a decis în iunie 2014, în unanimitate, să îl propună pe Bogdan Chiriţoiu pentru un nou mandat de preşedinte al instituţiei. Propunerea este transmisă Guvernului spre avizare.

Colegiul Consultativ al Consiliului Concureţei a fost înfiinţat în anul 2010 şi instituţionalizat în 2011, iar membri sunt Gabriela Ţigu – prorector ASE, Flavius Antoniu Băiaş – decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti), Costel Stanciu – Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România), Steven van Groningen – membru în Consiliul de Conducere a Consiliului Investitorilor Străini din România, Florin Pogonaru – Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Sorin Mîndruţescu, director general Oracle România, Lucian Croitoru- membru al comitetului director al Centrului Român de Politici Economice, Sorin Ioniţă Preşedintele Expert Forum, Violeta Alexandru, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Natalia Roman, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, şi foştii preşedinţi ai Consiliului Concurenţei Viorel Munteanu, Theodor Purcărea şi Mihai Berinde.

Potrivit agenției Mediafax, pentru şefia Consiliului Concurenţei mai candidează şi deputatul PSD Daniel Bărbulescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.10.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 95 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult

Stiri

Liviu Rogojinaru, Ministerul Economiei: Criteriile de acordare a ajutoarelor de stat vor evita hazardul moral

Adrian N Ionescu

Criteriile de acordare a ajutoarelor de stat pentru companii vor fi concepute astfel încât să le încurajeze să plătească taxele la stat și să se… Mai mult

Stiri

Calendarul bacalaureatului – înscrierile încep pe 3 iunie

Vladimir Ionescu

Înscrierile pentru Bacalaureat sunt programate în perioada 3 – 10 iunie, iar rezultatele finale, de după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 5 iulie, conform… Mai mult