miercuri

27 martie, 2024

15 iunie, 2020

Comisia Europeană a trimis vineri statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere vizând extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus, informează un comunicat de presă emis de Executivul comunitar.

Comisia propune extinderea pentru a treia oară a domeniului de aplicare a cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat,  de data aceasta pentru a permite statelor membre:

  • să sprijine anumite microîntreprinderi şi întreprinderi mici, inclusiv întreprinderile nou-înfiinţate care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019, şi de asemenea
  • să ofere stimulente pentru ca investitorii privaţi să participe la măsurile de recapitalizare în contextul crizei generate de coronavirus.

Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilităţi de a se obţine sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum şi pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a sprijini în continuare economia.


La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată.

„Propunem, în plus, introducerea unor condiţii care să ofere stimulente investitorilor privaţi, astfel încât aceştia să se implice, alături de stat, în eforturile de recapitalizare. Acest lucru este binevenit întrucât reduce nevoia finanţării prin intermediul ajutoarelor de stat, precum şi riscul de denaturare a concurenţei”, a declarat comisarul european în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

În primul rând, modificările propuse le-ar permite întreprinderilor în care statul are o participație să mobilizeze capital la fel ca întreprinderile private, menținându-se aceleași garanții pentru a asigura concurența efectivă pe piața unică. În al doilea rând, modificările propuse ar urma să încurajeze infuziile de capital cu o participare privată semnificativă și în întreprinderile private, limitându-se astfel nevoia finanțării prin intermediul ajutoarelor de stat și riscul de denaturare a concurenței.

Sprijinul ar urma să fie acordat cu excepția cazului în care aceste societăți se află în proceduri de insolvență, au primit ajutor pentru salvare care nu a fost rambursat sau fac obiectul unui plan de restructurare în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.


Având în vedere dimensiunea redusă a acestui tip de întreprinderi și implicarea lor restrânsă în tranzacții transfrontaliere, ajutoarele de stat temporare acordate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici sunt mai puțin susceptibile să denatureze concurența pe piața internă decât ajutoarele de stat acordate întreprinderilor mai mari.

Această modificare va spori în mod eficace posibilitățile de sprijinire a întreprinderilor nou-înființate, în special a celor inovatoare care ar putea înregistra pierderi în faza lor de creștere, dar care sunt esențiale pentru redresarea economică a Uniunii.

Comisia reamintește, de asemenea, că toate întreprinderile mici și mijlocii care la 31 decembrie 2019 existau de mai puțin de trei ani ar putea beneficia deja de măsurile de ajutor prevăzute în cadrul temporar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: