vineri

29 martie, 2024

6 aprilie, 2014

Premierul Ponta şi soţia, în vizită în Israel. Sursa: Facebook

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a întâlnit sâmbătă, la Poiana Braşov, cu liderii PSD din teritoriu, pentru a pregăti campania alegerilor din 25 mai, pentru Parlamentul European. În lipsa premierului, aflat într-o vizită „semiprivată” în Israel, s-au discutat nu doar strategii şi chestiuni organizatorice, ci şi problemele pe care aleşii locali ai partidului le au cu justiţia.

Întâlnire cu ANI pe incompatibilitatea edililor

Vicepremierul nu a dorit să ofere prea multe detalii despre discuţiile referitoare la conflictele cu justiţia, ci s-a limitat la problema care vizează sute de primari şi nu doar pe cei ai PSD. Este vorba despre incompatibilitatea edililor care sunt şi membri în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

“Ceea ce s-a convenit astăzi este să generăm o discuţie serioasă cu ANI, săptămâna viitoare, ca să nu se transforme într-un fenomen”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii de la Poiana Braşov.


Fosta coaliţie de guvernământ, USL, a încercat să rezolve per ansamblu problema, modificând Codul penal astfel încât aleşii să fie scoşi din categoria juridică a “funcţionarilor publici”. Ulterior, însă, Curtea Constituţională a declarat aceste intervenţii drept neconstituţionale, aşa încât edilii au rămas în continuare descoperiţi în faţa legii.

În momentul de faţă, zeci de primari au fost deja declaraţi incompatibili şi se judecă în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

S-au speriat liderii locali?

A doua mare problemă pe care o are PSD cu justiţia se referă la dosarele grele pe care DNA le instrumentează pe numele unor “baroni locali”. Ultimele urmăriri penale declanşate de procurorii anticorupţie vizează oameni de bază ai PSD, din categoria celor care reuşesc să aducă voturi importante partidului.

Liviu Dragnea a negat că la Poiana Braşov s-ar fi discutat despre cazuri, dar a recunoscut că există îngrijorări în interiorul partidului: “Nu putem discuta despre problemele pe care le are un coleg de-al nostru, pentru că nu ştim ce este în dosar. Dorinţa noastră este ca colegii noştri în final să nu păţească nimic, să se dovedească faptul că sunt nevinovaţi şi pentru asta noi îi susţinem moral. Dar, sigur că există o preocupare în partid, pentru că începem să ne numărăm câţi mai rămânem în partid până la sfârşitul anului, dar nu e o atitudine în partid de oameni speriaţi”, a spus Liviu Dragnea, citat de MEDIAFAX.


Dacă vicepremierul, el însuşi anchetat în Dosarul referendumului, neagă faptul că-n partid ar exista o stare de panică, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu numai că recunoaşte acest lucru, dar îl şi face responsabil pe premier de situaţia în care s-a ajuns: „Care e scopul DNA-ului? Nu este evident?! Acela de a denigra aleşii PSD. Este o hăituială organizată, abuzivă, în toată România. Au fost oameni numiţi politic. Doamna Kovesi este înţelegerea şi pactul făcut între domnul prim-ministru Ponta şi domnul Băsescu. Da, pactul de coabitare. N-a făcut nicio afacere, după cum vedeţi”, a spus Nicuşor Constantinescu, cu ocazia ultimei vizite făcute la DNA, săptămâna trecută.

Dosarele care se apropie de Palatul Victoria

Două dintre ultimele cazuri instrumentate la DNA s-au apropiat foarte mult chiar de Palatul Victoria.

La Prahova, preşedintele CJ, Radu Cosma, este anchetat alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma. Tânărul parlamentar, căruia deputaţii au refuzat să-i ridice imunitatea, este un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, deputat la rândul său, patron de televiziune şi prieten al premierului.

În dosarul de corupţie al familiei Cosma apar şi numele unor oameni de afaceri controversaţi şi interlopi alături de care Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă apar în câteva fotografii publicate în presa prahoveană.

Imaginile au fost descoperite de jurnalista Sorina Matei, dar au fost scoase de pe site-urile presei locale, imediat după ce aceasta le-a făcut cunoscute.

În ultimul mare dosar DNA, cel al preşedintelui CJ Mehedinţi, faptele se apropie de un alt om de încredere şi rudă a premierului, ministrul Justiţiei – Robert Cazanciuc.

Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, i-ar fi promis colegului său de dosar, şeful Poliţiei Judeţene, Ştefan Ponea, că o va ajuta pe soţia acestuia să ocupe o funcţie de conducere în Ministerul Public.

Robert Cazanciuc a recunoscut, într-o emisiune la TVR, că Elisabeta Ponea l-a vizitat la Ministerul Justiţiei, în legătură cu o eventuală promovare a acesteia. Se întâmpla la sfârşitul anului trecut, în perioada când se pregăteau numirile pentru şefii de secţii de la DNA: “Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistraţi care au fost la Ministerul Justiţiei în perioada în care încercam să găsim procurori adecvaţi pentru diversele funcţii de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Craiova, în perioada 2006 – 2012, deci un om cu foarte mare experienţă care, teoretic, poate să aspire la o funcţie de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăseşte printre propunerile făcute de Ministerul Justiţiei nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.

Potrivit B1 Tv, Robert Cazanciuc ar putea fi chemat ca martor în dosarul de corupţie în care preşedintele CJ Mehedinţi şi şeful Poliţiei Judeţene au fost arestaţi preventiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: