marți

26 martie, 2024

3 mai, 2014

Oficialii din Afganistan au pierdut speranţa că vor mai găsi supravieţuitori ai alunecărilor de teren produse vineri în nordul ţării, ultimele cifre oficiale anunţând peste 2.100 de morţi. Eforturile autorităţilor se concentrează acum pe ajutorarea celor peste 4.000 de oameni care au rămas fără adăposturi.

Autorităţile locale din provincia Badakhshan au emis averizări referitoare la noi alunecări de teren, care ar pune în pericol miile de sinistraţi şi sutele de voluntari sosiţi în provincia situată la graniţa cu Tadjikistan.

“Peste 2.100 de persoane sunt decedate”, a afirmat sâmbătă, citat de Reuters, Naweed Forotan, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Badakhshan.


Operaţiunile de salvare, la care au participat săteni şi câteva zeci de poliţişti, echipaţi numai cu unelte de săpat, au fost reluate sâmbătă dimineaţa, dar speranţele că vor mai fi găsiţi oameni în viaţă sunt aproape inexistente, după ce s-a constatat că stratul de pământ care a acoperit zona calamitată depăşeşte câteva zeci de metri.

Naţiunile Unite au cerut ajutorul comunităţii internaţionale, solicitând apă, suport medical, mâncare, corturi şi combustibili, a anunţat sâmbătă Ari Gaitanis, purtător de cuvânt al misiunii ONU din Afganistan.

Un versant al muntelui din apropierea localităţii Ab Barak s-a prăbuşit vineri în jurul orei 11.00 ora locală (06.30 GMT), în condiţiile în care locuitorii încercau să salveze animale sau bunuri blocate în urma unei alunecări de teren de relativ mici proporţii produse cu o oră mai devreme.

Sute de case au fost distruse de alunecările de teren declanşate de ploile torenţiale din ultimele zile, iar autorităţile sunt îngrijorate că o altă alunecare de teren la fel de importantă s-ar putea declanşa cât de curând.


Armata afgană a trimis de urgenţă în zonă militari, care au fost transportaţi cu elicoptere din cauza infrastructurii terestre foarte proaste din regiune.

Colonelul Abdul Qadeer Sayad, adjunct al şefului poliţiei din Badakhshan, a declarat pentru Reuters că la operaţiunile de salvare participă un singur excavator şi că ar mai avea nevoie de utilaje pentru că, ţinând cont de amploarea dezastrului, numai mecanizat se poate spera la eliberarea zonei de sub pământ.

Trupele NATO din regiune sunt gata să intervină în ajutor, dar până sâmbătă guvernul afgan nu a solicitat ajutor. Aproximativ 30.000 de soldaţi se află încă în Afganistan, efectivele NATO urmând să se retragă complet până la sfârşitul anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: