Încă un oraș din Afganistan a căzut, sâmbătă, în mâinile talibanilor, fără luptă însă. Mazar-i-Sharif era ultimul oraș important din nordul țării aflat încă sub controlul guvernului.
Și oraşul Jalalabad, din estul Afganistanului, a ajuns duminică sub control taliban, ceea ce înseamnă că singurul mare oraş controlat de guvern este acum Kabul.
Din cauza acestor evoluții, administrația americană a autorizat trimiterea de trupe suplimentară în capitala afgană pentru a asigura retragerea în siguranță a personalului Occidental și a afganilor care au colaborat cu statele aliate.
Președintele Joe Biden a anunțat sâmbătă că autorizează desfășurarea suplimentară a 1.000 de soldați în Afganistan, astfel SUA având în teren 5.000 de militari în total.
Șeful Casei Albe a motivat decizia spunând că vrea să se asigure că va fi o „retragere ordonată și sigură” a personalului american și a altor membri ai personalului țărilor aliate, precum și o evacuare sigură și ordonată a celor care se află în pericol din cauza avansului talibanilor, relatează CNN.
Între cei 5.000 de soldați americani trimiși să asigure temporar ordinea în capitală și în împrejurimile acesteia sunt 1.000 de soldați care se aflau deja în țară și un batalion de 1.000 de soldați din Divizia 82 aeropurtată, care a fost redirecționat către Kabul din Kuweit.
Pentagonul anunțase anterior că 3.000 de soldați sunt pe drum către Afganistan, fiind așteptați la Kabul până cel târziu duminică seara.
Joe Biden: Armata afgană „nu poate sau nu vrea” să-şi apere propria ţară
Joe Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea SUA va primi un răspuns militar „rapid şi puternic”.
Pe de altă parte, potrivit Agerpres, el şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan, reafirmând că încă un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană „nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”.
„Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democraţi”, a conchis el. „Nu voi lăsa acest război pentru un al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.
Haos în armata guvernamentală
Mai mult de un sfert de milion de persoane au fost deja nevoite să se refugieze din calea talibanilor. Mulți dintre cei care au fugit din calea lor s-au îndreptat tocmai spre Kabul, în speranța că aici vor găsi siguranță.
Femeile din zonele capturate au povestit că au fost forțate să poarte burka, iar militanții ar fi bătut și biciuit oameni pentru încălcarea regulilor sociale, relatează BBC.
O serie de orașe au negociat capitularea cu talibanii, dar nu există semne că acest lucru se va întâmpla la Kabul.
Capitalele a încă două provincii, Paktika și Kunar, au căzut sâmbătă în mâinile militanților.
Insurgenții controlează de-acum majoritatea capitalelor de provincie și peste două treimi din teritoriul afgan, iar talibanii au ajuns la circa 11 kilometri de sudul capitalei.
Președintele țării, Ashraf Ghani, le-a promis oamenilor că armata se mobilizează, dar până acum rezistența a fost minimă.
De altfel, surse din forțele de securitate și refugiați din orașele cucerite spun că, de multe ori, forțele statului nici nu luptă, ci pur și simplu predau controlul către talibani. În multe zone, soldații și polițiștii nu primesc hrană, apă, arme și muniții adecvate, pentru că liniile de aprovizionare sunt deturnate, produsele sunt furate și vândute pe piața neagră.