Afganistan / Atac sinucigaș în apropierea aeroportului din Kabul
joi

28 octombrie, 2021

Atacuri sinucigașe lângă aeroportul din Kabul – cel puțin 85 de morți, 140 de răniți

26 august, 2021

 

UPDATE: 


AP relatează că cel puțin 13 membri ai trupelor americane au fost uciși în explozii – 11 soldați și un medic al marinei. Numărul soldaților răniți este în creștere.

Și talibanii au condamnat atacul de la aeroport, dar au precizat că exploziile au avut loc în zone în care securitatea era asigurată de forțele americane.

UPDATE:

La Kabul a avut loc și un al treilea atac sinucigaș.. Cel puțin 85 de persoane au fost ucise în cele trei explozii, conform Wall Stree Journal  și alte 140 ar fi fost rănite.


Pentagonul a anunțat că cel puțin 10 soldați americani au fost uciși.

Premierul Boris Johnosn a declarat joi seara că Marea Britanie va continua evacuările, în pofida acestor „atacuri barbare”.

Atacurile de joi ale ISIS – K ridică serioase semne de întrebare privind capacitatea talibanilor de a guverna, a declarat Charlie Winter, cercetător la Centrul internațional din cadrul London University.

UPADTE:

„Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă”, a scris Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, pe Twitter.

UPDATE 18,40:

Pentagonul a confirmat că e vorba de cel puțin două explozii, care au fost rezultatul ”unui atac complex” și că se așteaptă ca numărul americanilor răniți să crească.

Spitalul din Kabul a transmis că a primit deja cel puțin 60 de răniți.

UPDATE 17,56: Zabiullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că americanii au fost informați în legătură cu un posibil atac organizat de ISSIS la aeroport.

“Talibanii își respectă angajamentele în fața comunității internaționale și nu le vor permite teroriștilor să folosească Afganistanul ca bază pentru operațiunile lor. Talibanii au avertiza trupele SUA despre posibile gruuri teroriste precum ISIS,” a spus Zabiullah Mujahid.

UPDATE 17.45:

Reprezentantul Franței la Kabul, David Martinon, a făcut apel la oameni să se îndepărteze de porțile aeroportului pentru că există risc iminent al unei alte explozii.

„Către toți prietenii noștri afgani: dacă vă aflați lângă porțile aerportului, îndepărtați-vă urgent și adăpostiți-vă. este posibilă o a doua explozie,” a scris acesta pe Twitter.

UPDATE: 17,35:
Cel puțin 13 morți, printre care copii și străini, s-au înregistrat până acum, potrivit Reuters, care citează un oficial taliban. Trei militari au fost răniți în explozie.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Apărării a anunțat că au fost două explozii, urmate de focuri de armă, și că nu există victime printre soldații săi.

Americanii și britanicii au transmis noi avertizări ca toți cetîenii lor să se îndepărteze de aeroport și să se adăpostească. Potrivit unor oficiali, există informații credibile că urmează un al doilea atac terorist.

***

Informația Inițială: 

O explozie s-a produs, joi, în apropierea aeroportului din Kabul. Un oficial american a declarat agenției de presă Reuters că explozia a fost provocată de un atacator sinucigaș. Explozia a avut loc la poarta Abbey, în apropierea hotelului pentru străini Baron, unde trupele britanice staţionează de mai multe zile. Este una dintre cele trei porţi care au fost închise joi după emiterea unor avertismente de ameninţare teroristă.

„Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Nu este clar la acest moment dacă sunt victime. Vom oferi detalii când vom aveam posibilitatea”, a scris pe Twitter secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Ministrul turc al apărăii a declarat că au existat două explozii în apropierea aeroportului, nu una.

Pe măsură ce se apropie termenul limită al retragerii trupelor străine din Afganistan, 31 august, se înmulțesc relatările despre agresiuni ale talibanilor care au preluat puterea la Kabul.

Tot joi, focuri au fost trase spre un avion militar de transport al Italiei în momentul în care a decolat de pe aeroportul din Kabul, fără a fi avariat, conform unei surse de la ministerul apărării italian.

La bordul aeronavei se aflau 100 de civili afgani.

Avertizări în legătură cu posibile atacuri teroriste la aerport

Ambasada SUA din Kabul le recomandă cetăţenilor americani să nu se deplaseze la aeroportul internaţional Hamid Karzai, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri. Australia îndeamnă cetățenii săi și cei care au vize pentru acest stat să părăsească zona, fiind “o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”.

Un atac terorist „mortal” ar putea avea loc în câteva ore pe aeroportul din Kabul, a avertizat și un ministru britanic citat de BBC.

Ministrul forțelor armate, James Heappey, a spus că există rapoarte „foarte credibile” despre o amenințare „severă” și un risc „iminent” în capitala Afganistanului.

Ambasadele le-au transmis cetățenilor aflați în apropierea aeroportului să „se mute într-un loc sigur și să aștepte noi îndrumări”.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Noaptea trecută, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că, în ciuda ritmului în care operează zborurile, Departamentul de Stat estimează că 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr