joi

2 mai, 2024

16 decembrie, 2022

Cifra de afaceri din comerțul angro (fără auovehicule) a scăzut în octombrie față de septembrie, dar a rămas mult peste nivelul din octombrie 2021. Și, pe primele 10 luni ale anului 2022, este considerabil mai mare față de aceeași perioadă din anul trecut.

Afacerile din comerțul cu ridicata au scăzut în termeni nominali, în octombrie față de septembrie, cu 3,7% în serie brută, și cu 0,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit raportului publicat vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Totuși, creșterea față de octombrie 2021 este mare (+12,9% pe serie brută și 14,4% pe serie ajustată) și a rămas vertiginoasă pe primele 10 luni: aproape 24%.


Octombrie a marcat a treia variație lunară negativă din 2022, după cea din aprilie (postul Paștelui) și cea din ianuarie.

Cea mai mare creștere: Comerțul cu animale vii și cu „produse agricole brute”

Comerțul cu animale vii și cu „produse agricole brute” (în special cereale) a înregistrat de departe cea mai mare creștere: 45% pe seria ajustată sezonier și 39,3% pe seria brută în primele 10 luni ale anului față de aceeași perioadă din 2021.

În octombrie, seria sezonieră a comerțului cu animale vii a înregistrat creșteri mici, de 2 – 4% față de luna anterioară și de octombrie 2021, dar pe seria brută abia dacă a stagnat (-0,4%) față de octombrie 2021 și a scăzut  5% față de septembrie.

Cea mai mare scădere față de septembrie (-8,1%) a înregistrat-o comerțul cu alimente, băuturi și tutun, pe seria brută, iar cea mai mare creștere (8,9%) – comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii.


La 10 luni s-au înregistrat doar creșteri (cu excepția scăderii la comerțul cu animale vii): cea mai mare (29,7%) a fost a comerţului angro „al altor maşini, echipamente şi furnituri”, iar cea mai mică (0,7%) la comerțul „nespecializat”.

Comerțul angro de echipamente informatice și de telecomunicații se remarcă și cu a doua cea mai amre creștere pe 10 luni, de peste 25%.

Comerțul  – printre cele mai mari contribuții la formarea Produsului Intern Brut

 Comerțul, împreună cu  transporturile și HoReCA au a doua cea mai mare contribuție la formarea Produsului Intern Brut (PIB): 18,7% pe primele 9 luni din 2022 și 15,4% în Trimestrul 3.

Doar industria are o contribuție mai mare (23,5% și respectiv 20,7%), iar a treia cea mai mare contribuție o are categoriia statistică  „Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și  asistență socială”.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, ca și cea  din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 4 – 5% pe primele 10 luni ale anului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: