fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Spectaculoasa schemă a evaziunii de 600 de milioane de la Murfatlar. Apare și Oana Management, misterioasa firmă din topul datornicilor la stat

de Vladimir Ionescu 19.10.2016

schema-anaf-dosarul-murfatlar-oana-management-ivanescu

CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE

Direcția Antifraudă din cadrul Ministerul Finanțelor a prezentat miercuri schema uneia dintre cele mai mari și complexe afaceri ilegale din România – botează Afacerea Murfatlar,  ea a provocat statului un prejudiciu de peste 600 de milioane de lei.

Dosarul Murfatlar este  instrumentat de DNA central, care a obținut marți mandate de arestare pentru o parte din cei 10 acuzați reținuți luni. Printre arestați se numără și cel supranumit Regele al vinului, George Ivănescu, acționar la Murfatlar.

Afacerile cu alcool sunt printre principalele producătoare de evaziune, iar controalele Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat în perioada decembrie 2013 – septembrie 2016 un prejudiciu total de 845,94 milioane lei.

Dintre acestea, 613,48 milioane de lei aparțin „Grupului Euroavipo”, cum l-a botezat Antifrauda, sau Dosarul Murfatlar, cum i-a spus presa.

Schema a fost descâlcită după ce, în septembrie 2014, peste 180 de inspectori antifraudă însoțiți de jandarmi au descins la antrepozitele fiscale din cadrul „grupului Euroavipo” și au verificat tranzacțiile acestora.

În dosar sunt implicați și funcționari din cadrul ANAF au favorizat activitatea infracțională prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Principalele practici ilegale identificate:

 • Firme din cadrul grupului emit, pentru alte societăţi din acelaşi grup, facturi de valori substanţiale, care sunt fără suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de încasare foarte îndepărtate (spre exemplu: anii 2020, 2021).
 • Biletele la ordin sunt girate către societăţi din cadrul grupului, iar unele dintre ele ajung să fie, în final, girate către emitent.
 • în baza acestor facturi supraevaluate, se calculează şi se declară taxele şi impozitele, urmărindu-se obţinerea unor sume de bani cu titlu de rambursări, compensări sau restituiri de la bugetul general consolidat.
 • În paralel, se acumulează datorii la bugetul de stat, pe care reprezentanţii societăţilor urmăreau să le stingă prin compensarea cu TVA de rambursat.
 • Ca urmare a acumulării datoriilor, societăţile intră în insolvenţă, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitată de societăţi din cadrul grupului.
 • Administratorii/asociaţii/acţionarii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, prin tranzacţiile artificiale, au provocat starea de insolvabilitate a persoanelor juridice debitoare.
 • Există, astfel, dosare de insolvenţă la nivelul a 4 tribunale: Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Tulcea. Raţiunea insolvenţei societăţilor din grup este protejarea de executarea debitelor bugetare accumulate.
 • Speculând prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor măsurilor de executare silită în cadrul procedurii de insolvenţă și ca urmare a inacțiunii structurilor fiscale competente, grupul „Euroavipo” a produs şi comercializat pe piaţa internă alcool şi băuturi alcoolice declarând, fără însă a achita obligaţiile fiscale aferente, creându-se astfel un mecanism fraudulos de menținere a autorizațiilor de funcționare și de protejare aparent legală de orice măsură de executare întreprinsă de organele fiscale.
 • Sunt desfăşurate, succesiv, atât diverse tranzacţii artificiale, cât şi operaţiuni privind structura companiilor (fuziuni în procedura de insolvenţă), toate aprobate de administratorul special şi realizate sub supravegherea administratorului judiciar.
 • Societăţile membre ale “grupului EUROAVIPO” au Comitete ale Creditorilor formate din societăţi afiliate, de asemenea aflate în insolvenţă, ca urmare a unor creanţe generate intra-grup .
 • Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanţă către societăţi ”offshore”, în scopul evitării compensărilor bilaterale şi înscrierii acestora la masa credală.

Cazul Oana Management

În schemă apare și misterioada firmă Oana Management, care apărea în ultimii în topurile datornicilor la stat. Cu sediul în comuna Poşta Câlnău din judeţul Buzău, avea un singur angajat dar din 2014 a izbucnit scurt în statisticile Finanțelor, înregistrând cifre de afaceri și datorii uriașe (1,8 miliarde de lei, în 2014).

Antifrauda a descoperit că în perioada iunie – august 2014, EUROAVIPO SA a înregistrat facturi de  avans mărfuri având ca furnizor pe OANA MANAGEMENT SRL.

 • Aceste facturi de avans înregistrate de către EUROAVIPO SA au la bază operaţiuni artificiale, fără conţinut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea şi a obţine avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată (EUROAVIPO SA a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA).
 • Facturile au fost folosite pentru evitarea plăţii datoriilor la bugetul statului, dispuse de către organele de inspecţie fiscală în cadrul rapoartelor întocmite şi pentru a evita revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal.
 • De exemplu, EUROAVIPO SA a înregistrat o factură de cca 1 miliard de lei, reprezentând „contravaloare avans” pentru achiziția unor bunuri, fără a preciza termenele de livrare ale produselor. În plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri.
 • Totodată, analizând termenele de scadenţă a biletelor la ordin care ajungeau până în 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabilă  că EUROAVIPO SA are către OANA MANAGEMENT SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimilează o scadenţă pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intenţia de a obţine un avantaj fiscal în favoarea sa în relaţia cu statul.

ANAF a trimis dosarul la DNA, iar săptămâna aceasta procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva a 10 inculpați:

 • George Ivănescu (Regele vinurilor) – acționar la mai multe companii viticole, printre care și Murfatlar
 • Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și Constantin Cîrciumaru – asociați la societăți comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice
 • Gheorghe Cosmin Popescu – administratorul special al uneia dintre societățile comerciale implicate;
 • Cătălin Florian Vasilescu – administrator a două societăți comerciale
 • Sorin Vasile Săvoiu – director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.
 • Cristian George Lascu – la data faptelor director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice
 • Irina Tănase – la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV)
 • Ioan Toma – la data faptelor director general al Direcției generale juridice din cadrul ANAF.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.10.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus

Iulian Soare

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat,… Mai mult

Europa

Cancelarul Angela Merkel le cere germanilor să fie răbdători întrucât această criză va dura

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă concetăţenilor ei să manifeste răbdare faţă de măsurile restrictive impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, ea recunoscând totodată… Mai mult

Stiri

Soluția USR pentru criza coronavirus: 830 de lei scutire de impozit și ajutor de urgență similar pentru șomeri

Vladimir Ionescu

USR consideră că statul ar trebui să se concentreze pe măsuri de transfer a resurselor către populație și propune în acest sens scutirea de impozit… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății: Peste 200.000 de români au venit în țară și încă pe atât vor veni de Paște. Vârful crizei – a doua jumătate a lunii aprilie

Vladimir Ionescu

Autoritățile se pregătesc de scenariul 4, o ordonanță militară cu noi măsuri în acest sens urmând a fi publicată, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,… Mai mult

Stiri

VIDEO / Elisabeta Moraru: Nevoile de digitalizare ale companiilor și propunerile AMCHAM

Redacţia

Criza COVID-19 și provocările sale pentru companiile membre AMCHAM, în special nevoi de digitalizare sunt hot topics relevante pentru întreaga economie, despre care a vorbit… Mai mult

Stiri

VIDEO / Răzvan Enache, Google: Cum putem lucra online mai rapid, mai sigur și mai colaborativ

Redacţia

Cele mai multe companii și-au mutat activitatea online, ceea ce necesită numeroase soluții tehnice, precum cele oferite de Google. La video-conferința în direct: „Soluții pentru mutarea… Mai mult

Stiri

VIDEO / Bogdan Botezatu, Bitdefender: Securitatea datelor și a informațiilor în timpul lucrului de acasă

Redacţia

Mutarea activității companiilor în mare parte pe „lucrul de acasă” aduce cu sine provocări serioase în privința securității informațiilor și a datelor pe care le… Mai mult