fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Adrian Severin – sentință definitivă, 4 ani cu executare. Ceilalți doi europarlamentari au fost condamnați încă din 2014

de Mariana Bechir 16.11.2016

adrian-severinAdrian Severin a fost condamnat definitiv, miercuri, la patru ani de închisoare cu executare. Sentința a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind investigația sub acoperire realizată de jurnaliști de la publicația britanică “The Sunday Times” care i-au oferit 100.000 euro anual în schimbul depunerii unor amendamente favorabile unei companii.

În primă instanță, el fusese condamnat la trei ani și trei luni de închisoare cu executare, tot pentru acuzațiile de luare de mită și trafic de influență.

Reamintim că procurorii au cerut condamnarea inculpatului la 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și 5 ani pentru trafic de influență, plus un spor de pedeapsă.

Apărătorii fostului europarlamentar au solicitat achitarea acestuia sau condamnarea la închisoare cu suspendare, având în vedere că suferă de o boală incurabilă.

Adrian Severin: “Comedia s-a terminat”

Imediat după pronunțarea instanței și înainte de a se duce să-și execute condamnarea, Severin a post un nou mesaj pe pagina sa de Facebook:

“Sentința a fost pronunțată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei.

Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept.

O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârșește aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră”.

Adrian Severin a negat în permanență că ar fi vinovat și a invocat un complot pus la cale de forțe externe.

“Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente.

Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost.

Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU.

Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez.

Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț.

În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe”, a declarat Severin luni, în ultimul cuvânt, pledoaria finală susținută în fața judecătorilor.

Faptele de care se face vinovat fostul europarlamentar

Jurnaliști ai ziarului “The Sunday Times” care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby, le-au propus unor europarlamentari, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul “ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente în favoarea unei societăți comerciale.

Printre cei care au acceptat s-a numărat și românul Adrian Severin.

“La suma menționată (100.000 de euro anual – n. red.) se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă”, acuzau procurorii în rechizitoriu.

Potrivit DNA, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnaliști dacă a fost ușor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, “însă a fost o adevărată muncă”.

Ce s-a întâmplat cu europarlamentarii străini aflați în aceeași situație ca și românul Severin

În plasa jurnaliștilor au mai căzut și alți doi deputați europeni – slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser. Ambii au demisionat imediat din Parlamentul European, renunțând la imunitatea parlamentară.

Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de “o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și au o motivație politică”.

Slovenul Zoran Thaler, care a deținut și demnitatea de ministru de externe, a fost condamnat în 2014 la doi ani și jumătate de închisoare și o amendă de 32.250 euro.

Austriacul Ernst Strasser, care a fost înainte și ministru de interne, a fost condamnat în 2013 la patru ani de închisoare, dar la apel (în 2014) i s-a redus pedeapsa la patru ani de închisoare.

Adrian Severin, 26 de ani de politică la vârf

Adrian Severin este unul dintre politicienii apăruți după Revoluție – din 1990, când a făcut parte din fostul FSN  (actualul PSD), apoi a trecut la PD, de unde a plecat după ce Traian Băsescu a preluat conducerea formațiuni. A trecut la PSD, partid pe care l-a reprezentat în PE și din care și-a dat demisia după izbucnirea scandalului și începerea urmăririi penale împotriva sa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.11.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult